Interesul cu privire la iesirea Californiei din Statele Unite a crescut considerabil dupa victoria inregistrata in alegerile prezidentiale de Donald Trump. Campania ”Yes California” sprijina un referendum pentru declararea independentei statului american si pentru o iesire constitutionala din SUA.

Peste 60% dintre alegatorii din California au sustinut-o in scrutinul prezidential pe democrata Hillary Clinton, transmite CNN, scrie News.ro.

”California este a sasea cea mai mare economie din lume, fiind mult mai puternica decat Franta si cu o populatie mai mare decat Polonia. California se poate compara si poate concura cu alte state ale lumii in toate domeniile, nu doar cu celalalte 49 de state americane”, se arata pe site-ul campaniei care militeaza pentru iesirea din Statele Unite sau un asa-numit Calexit.

Numele Calexit a fost adoptat ca urmare a succesului inregistrat de campania pentru Brexit - iesirea Marii Britanii din UE.

Campania ”Yes California” era considerata in trecut o miscare de la marginea societatii, insa a inceput sa atraga mai mult interes dupa victoria lui Donald Trump. Sustinatorii propun organizarea unui referendum pentru independenta in 2019.

Citeste si:
Alegeri SUA: Donald Trump, al 45-lea presedinte american
Alegeri SUA: schimbare de...

Alegatorii vor fi intrebati in cadrul referendumului daca cred in independenta Californiei in raport cu Statele Unite.

Insa o secesiune este putin probabila. Alti politicieni au amenintat in trecut ca vor parasi Statele Unite. In 2009, fostul guvernator texan Rick Perry a sugerat ca statul sau ar putea sa paraseasca SUA.

Noaptea de joi spre vineri a fost a doua in care au avut loc proteste in mai multe orase americane fata de victoria lui Donald Trump.

Citeste si:
Barbat arestat in apropiere de Casa Alba: Sunt aici sa il asasinez...
Barbat arestat in apropiere...
Sursa foto: Sean Pavone / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Lumea in schimbare: Donald Trump va prelua conducerea SUA
Setari Cookie-uri