Egiptul, tara care se confrunta cu o grava criza economica si cu tulburari sociale, a obtinut vineri de la Fondul Monetar International (FMI) un imprumut pe trei ani de 12 miliarde de dolari, in schimbul unor reforme nepopulare, din care unele au fost implementate deja, relateaza publicatia franceza Le Figaro.

Acordul a fost aprobat vineri de boardul FMI si prevede ca prima transa, de 2,7 miliarde dolari, sa fie platita imediat.

Guvernul presedintelui Abdel Fattah al-Sissi s-a angajat la scaderea drastica a subventiilor din bugetul public, masura care a generat deja cresterea puternica a preturilor carburantilor la pompa, scrie News.ro.

Autoritatile egiptene au acceptat, de asemenea, sa lase liber cursul monedei nationale si sa introduca o taxa pe valoarea adaugata (TVA), care ar putea majora semnificativ costul vietii intr-o tara in care majoritatea covarsitoare a populatiei traieste in saracie. Totusi, cel putin intr-o prima faza, TVA nu se va aplica pentru produse de prima necesitate precum painea.

Confruntat cu nemultumirea tot mai mare a populatiei egiptene, presedintele al-Sissi a aparat reformele, pe care le-a caracterizat ca fiind "dificile, dar inevitabile". Potrivit FMI, aceste masuri vor creste competitivitatea economiei egiptene, vor stimula cresterea economica si vor genera locuri de munca. Fondul Monetar International va plati urmatoarel transe doar dupa ce autoritatile de la Cairo aplica reformele la care s-au angajat in fata institutiei internationale.

Citeste si:
Ce trebuie sa stii daca vrei sa iti schimbi furnizorul de energie...
Ce trebuie sa stii daca vrei...

Sursa foto: Piramida lui Keops, Egipt/Wall-Street.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Egiptul construiește un zid înalt de beton la frontiera cu Fâşia Gaza
Setari Cookie-uri