Volumul mare al importurilor a marit deficitul de cont curent al Bulgariei la 7,9% din PIB, pentru perioada ianuarie-august, au aratat, vineri, datele oficiale, insa analistii au estimat ca o crestere a exporturilor ar putea mentine acest indicator sub previziunile guvernamentale.
Deficitul cumulat a crescut, de la 1,084 de miliarde de euro, respectiv 5,9% din PIB, in primele opt luni ale lui 2005, pana la 1,909 miliarde de euro in aceeasi perioada a acestui an, indica datele bancii centrale. Deficitul de cont curent s-a largit, numai in luna august, pana la 80,9 milioane de euro, de la 18,6 milioane, cu un an inainte. Deficitul balantei comerciale reprezinta cea mai mare problema economica a statului balcanic si este alimentat de cresterea importurilor, impulsionate, la randul lor, de numarul foarte mare al creditelor de consum si de preturile ridicate ale energiei.

Deficitul de comert a atins valoarea de 5,08 miliarde de leva (3,3 miliarde de dolari) in iulie, care s-a adaugat celui de 4,25 de miliarde de leva, din prima jumatate a lui 2006. Prin urmare, deficitul pentru luna iulie a fost de 832 de milioane de leva. Exporturile statului bulgar au crescut cu 29%, raportat la anul trecut, pana la 13,2 miliarde de leva in primele sapte luni ale lui 2006, depasind importurile, care au inregistrat o crestere de 27%, pana la 18,3 miliarde de leva.

Autoritatile bulgare au estimat un deficit comercial record pentru anul 2006, de 21% din PIB, raportat la cel de 19%, inregistrat in 2005. Dezechilibrul balantei comerciale alimenteaza deficitul de cont curent bulgar, care, potrivit previziunilor, ar putea ajunge pana la nivelul de 15% din PIB in 2006. Numai in cursul lunii iulie, acest indicator a ajuns la 7,6% din PIB.

Guvernul de conducere socialista si-a asumat sarcina de a creste competitivitatea statului, insa o explozie a imprumuturilor de consum, care a dinamizat cererea interna, continua sa alimenteze regresul economic.Ministerul de finante si banca centrala au luat masuri pentru a controla sectorul de imprumuturi. De asemenea, guvernul de la Sofia a fixat o tinta pentru un excedent bugetar de 3% din PIB, pentru 2006, masura care instituie, in Bulgaria, una dintre cele mai restrictive politic fiscale din Europa, care are ca scop diminuarea deficitelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri