Sectiile de vot s-au deschis in Franta, pentru primul tur al primarelor de dreapta si de centru, in vederea desemnarii candidatului la alegerile prezidentiale din 2017. Cursa intre cei trei favoriti, Alain Juppe, Nicolas Sarkozy si Francois Fillon, este extrem de stransa, relateaza BFMTV.

De la ora locala 8 (9 ora Romaniei), la ora locala 19 (20 ora Romaniei), cetatenii francezi cu drept de vot dispusi sa plateasca o taxa de doi euro si sa declare pe proprie raspundere ca impartasesc “valorile republicane de dreapta si de centru”, isi pot vota candidatul preferat la cele aproximativ 10.000 de sectii de vot din tara, potrivit News.ro.

Pe langa Alain Juppe, Nicolas Sarkozy si Francois Fillon, Bruno Le Maire, Nathalie Kosciusko-Morizet, Jean-François Copé si Jean-Frédéric Poisson completeaza lista celor inscrisi in cursa. Potrivit celor mai recente sondaje, Juppe este preferat de circa 35% dintre alegatori, Sarkozy de circa 30%, iar Fillon de circa 27%.

Principala necunoscuta pentru acest scrutin inedit al dreptei ramana rata de participare. Deocamdata, pe site-ul alegerilor au fost inregistrate aproape 2,4 milioane de accesari pentru a cauta cea mai apropiata sectie, dar nu se stie daca toti acesti oameni vor merge intr-adevar la vot.

In conditiile in care socialistii francezi sunt profund divizati si este putin probabil ca politicianul pe care il vor propune sa treaca de primul tur de scrutin, invingatorul primarelor de dreapta ar urma sa intre in al doilea tur de scrutin impotriva liderei Frontului National, de extrema-dreapta, Marine Le Pen. Sondajele afirma deocamdata ca Marine Le Pen va pierde, astfel ca reprezentantul dreptei este favorit pentru a deveni viitorul presedinte al Frantei.

Citeste si:
Francezii, chemati la urne: Francois Fillon, favorit
Francezii sunt chemati...

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Tarom suspendă toate cursele interne și cele către Franța și Germania
Setari Cookie-uri