"Am convenit inceperea negocierilor pentru incheierea unui larg acord bilateral pentru comert si investitii", a declarat premierul finlandez, Matti Vanhanen, a carui tara asigura presedintia rotativa a UE, la iesirea de la cel de-al 7-lea Summit UE-India, desfasurat joi si vineri, la Helsinki. Comisarul european pentru comert, Peter Mandelson a estimat ca anuntul are "o semnificatie dubla", informeaza agentia NewsIn.

"in primul rand, acest anunt arata tarilor dezvoltate, respectiv celor in curs de dezvoltare ca este profitabil sa lucreze impreuna, in al doilea rand, un astfel de acord este un element pozitiv pentru comertul international in ansamblu. in cele din urma, aspectele asupra carora vom ajunge la un acord pot crea noi norme in ceea ce priveste deschiderea pietelor si pot determina revizuirea legislatiei comertului international", a declarat Mandelson.

"Impreuna vom putea revizui regulile economiei mondializate", a subliniat si presedintele Comsiei Europene, José Manuel Durrao Barroso, cu ocazia conferintei de presa, sustinuta impreuna cu premierul indian, Manmohan Singh. "Comisia Europeana va primi un mandat pentru negocierea acestui acord, ca reprezentant al statelor membre UE, dupa ce vor avea loc "consultari interne" si se va ajunge la acord cu parlamentele sau guvernele nationale", a mai precizat Mandelson.

Uniunea Europeana reprezinta primul partener comercial al Indiei, inaintea Statelor Unite si Chinei, in timp ce India este al zecelea partener comercial pentru UE. Schimburile UE-India au atins, in anul 2005, nivelul de aproximativ 40 de miliarde de euro, ceea ce insemna o crestere de 11% fata de datele precedente.

Uniunea Europeana are un sold comercial pozitiv de 2,2 miliarde de euro.
Acest proiect de acorduri bilaterale a fost lansat dupa esecul discutiilor de la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) pentru liberalizarea mondiala a schimburilor comerciale. Negocierile, incepute in anul 2001, la Doha, au fost suspendate dupa ultimele runde de discutioi de la Geneva, la sfarsitul lunii iulie, din cauza incapacitatii statelor membre de a ajunge la un acord.

"UE si India au fost foarte dezamagite, din cauza esecului acestor negocieri, a caror reluare o speram. Este necesar, insa, sa construim ceva impreuna. Acest lucru este in avantajul nostru reciproc", a subliniat Barroso. In cadrul unui comunicat comun, UE si India isi reafirma anagajamentul pentru "sistemul comercial multilateral", iar un posibil succes al reluarii discutiilor de la Doha "reprezinta prioritatea noastra, in termeni de politici comerciale". Premierul indian, Manmohan Singh, a semnat, de altfel, un acord de participare a Indiei, in cadrul proiectului european de navigatie prin satelitul Galileo.