Uniunea Europeana si India au convenit, vineri, la Helsinki, sa lanseze negocieri pentru incheierea unui acord bilateral de liber schimb, reafirmandu-si angajamentul fata de o abordare multilaterala in ceea ce priveste comertul international.
"Am convenit inceperea negocierilor pentru incheierea unui larg acord bilateral pentru comert si investitii", a declarat premierul finlandez, Matti Vanhanen, a carui tara asigura presedintia rotativa a UE, la iesirea de la cel de-al 7-lea Summit UE-India, desfasurat joi si vineri, la Helsinki. Comisarul european pentru comert, Peter Mandelson a estimat ca anuntul are "o semnificatie dubla", informeaza agentia NewsIn.

"in primul rand, acest anunt arata tarilor dezvoltate, respectiv celor in curs de dezvoltare ca este profitabil sa lucreze impreuna, in al doilea rand, un astfel de acord este un element pozitiv pentru comertul international in ansamblu. in cele din urma, aspectele asupra carora vom ajunge la un acord pot crea noi norme in ceea ce priveste deschiderea pietelor si pot determina revizuirea legislatiei comertului international", a declarat Mandelson.

"Impreuna vom putea revizui regulile economiei mondializate", a subliniat si presedintele Comsiei Europene, Jos Manuel Durrao Barroso, cu ocazia conferintei de presa, sustinuta impreuna cu premierul indian, Manmohan Singh. "Comisia Europeana va primi un mandat pentru negocierea acestui acord, ca reprezentant al statelor membre UE, dupa ce vor avea loc "consultari interne" si se va ajunge la acord cu parlamentele sau guvernele nationale", a mai precizat Mandelson.

Uniunea Europeana reprezinta primul partener comercial al Indiei, inaintea Statelor Unite si Chinei, in timp ce India este al zecelea partener comercial pentru UE. Schimburile UE-India au atins, in anul 2005, nivelul de aproximativ 40 de miliarde de euro, ceea ce insemna o crestere de 11% fata de datele precedente.

Uniunea Europeana are un sold comercial pozitiv de 2,2 miliarde de euro.
Acest proiect de acorduri bilaterale a fost lansat dupa esecul discutiilor de la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) pentru liberalizarea mondiala a schimburilor comerciale. Negocierile, incepute in anul 2001, la Doha, au fost suspendate dupa ultimele runde de discutioi de la Geneva, la sfarsitul lunii iulie, din cauza incapacitatii statelor membre de a ajunge la un acord.

"UE si India au fost foarte dezamagite, din cauza esecului acestor negocieri, a caror reluare o speram. Este necesar, insa, sa construim ceva impreuna. Acest lucru este in avantajul nostru reciproc", a subliniat Barroso. In cadrul unui comunicat comun, UE si India isi reafirma anagajamentul pentru "sistemul comercial multilateral", iar un posibil succes al reluarii discutiilor de la Doha "reprezinta prioritatea noastra, in termeni de politici comerciale". Premierul indian, Manmohan Singh, a semnat, de altfel, un acord de participare a Indiei, in cadrul proiectului european de navigatie prin satelitul Galileo.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri