"Comisia a apreciat ca masurile pentru imprumuturi nu constituie ajutoare de stat", lucru interzis de legile UE, au declarat reprezentantii Executivului european. Acest proiect are scopul de a ajuta companiile mici sa se extinda, de a promova transferul de putere si de a contracara stagnarea economica, se mai preciza in declaratia CE. Prin programul "Ajutoare de crestere", imprumuturile de stat ar trebui sa acopere jumatate din eventualele pierderi ale companiilor, informeaza NewsIn.

Fiecare dintre aceste imprumuturi ar putea ajunge pana la 2,5 milioane de euro si ar fi valabil pana la 12 ani. Comisia Europeana si-a exprimat, in repetare randuri, dorinta de a evolua spre un model mult mai liberal, ceea ce implica un nivel mult mai scazut de subventii.

Prevederile legislative ale UE si masurile luate de Comisie in acest sens au strarnit o serie de controverse, in cazul statelor precum Finlanda, unde fermierii finlandezi au protestat pentru mentinerea subventiilor agricole sau Polonia, unde comisarul european pentru probleme de concurenta, Neelie Kroes le-a cerut autoritatilor poloneze "un plan detaliat si satisfacator de reorganizare" si a amenintat Varsovia ca "va declara ilegale" ajutoarele de stat acordate santierelor poloneze si ca va cere rambursarea acestora, echivalentul a 1,6 miliarde de dolari.