Presedintel ales al Moldovei, Igor Dodon a afirmat, intr-un interviu acordat TVR, ca Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana va fi in continuare implementat, insa a spus ca este posibil, la un moment dat, un referndum prin care moldovenii sa decida daca vor denuntarea lui si intrarea in Uniunea Eurasiatica sau nu, scrie News.ro.

”Integrarea in Uniunea Eurasiatica este posibila doar daca va fi denuntat acordul cu Uniunea Europeana. Lucrul acest presedintele nu poate sa-l faca. Vor fi alegeri parlamentare, vom vedea ce majoritate parlamentara va fi. Vom organiza, in caz de necesitate, un referendum si apoi vom decide unde mergem, in Est sau in Vest”, a declarat Igor Dodon.

El a afirmat ca nu este nici pro-rus, nici pro-european deoarece pentru el primeaza interesele Republicii Moldova, iar aceasta are nevoie atat de expertiza europeana pentru implementarea unor reforme, cat si de reluarea relatiilor economice cu Rusia.

”Presedintele nu are atributii de a denunta Acordul de Asociere. Partidul Socialistilor pe care l-am condus 5 ani, in programul sau politic, are un punct foarte clar cu privire la denuntarea Acordului si integrarea euroasiatica. Partidul Socialistilor ramane cu pozitia sa. Presedintele tarii nu poate fi doar un presedinte pentru cei care voteaza socialisti, el trebuie sa fie un presedinte al tuturor. Presedintele nu are atributii pentru denuntarea unor acorduri. De aceea, Acordul cu UE va fi implementat in continuare. Vom face tot posibilul sa restabilim relatii economice cu Federatia Rusa si acest lucru este posibil, dar acest lucru depinde si de negocierile cu UE. Nu exclud lansarea unor negocieri trilaterale UE-Rusia-Moldova pentru a reveni pe piata rusa cu produsele noastre”, a spus Dodon.

El a aratat ca in cazul unor divergente pe subiecte importante cu majoritatea parlamentara actuala ar putea recurge la referendum. ”Daca vor fi blocaje, ma voi intoarce la cetateni cu idei de modificare a Constitutiei. Una dintre putinele functii pe care le are presedintele intr-o republica parlamentara este posibilitatea de a te adresa poporului prin referendum, pe subiecte de importanta nationala. Este o majoritate parlamentara de dreapta care, pe parcursul ultimelor ani, a activat fara probleme cu presedintele tarii, dar ei trebuie sa inteleaga ca presedintele Dodon nu va sta in birou si, odata la jumatate de an, sa dea 50-60 de medalii”, a afirmat presedintele moldovean.

Dodon a spus ca prima vizita externa o va face la Moscova intrucat sunt mai multe probleme nerezolvate in relatia cu Federatia Rusa. O vizita la Bucuresti ar fi abia a treia, dupa cea facuta la Bruxelles.

Invitat sa comenteze reactiile rezervate ale sefilor de stat europeni la alegerea sa, Dodon a raspuns: ”Avem o felicitare destul de distinsa din partea presedintelui Ungariai si altor presedinti din UE. Avem un mesaj, asa, mai calm, poate mai diplomatic din partea presedintelui Romaniei. Eu sper foarte mult ca acesta este doar un mesaj ca urmare a... nu stiu, poate au fost alte asteptari privind rezultatul alegerilor, dar alegerile s-au terminat.”

Sursa foto: Igor Dodon Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri