Consumatorii turci au fost rugati sa isi tempereze reactia impotriva Frantei, dupa votarea proiectului de lege referitor la genocidul armenilor, a doua zi dupa apelul adresat de presedintele Frantei premierului turc. Dupa ce adoptarea textului de lege referitor la genocidul armean la mijlocul saptamanii, in cadrul Adunarii Nationale a Frantei a starnit vii reactii care au condus la biocotarea marfurilor frantuzesti in Turcia, atmosfera a devenit mai relaxata, duminica.

"Este necesar sa stabilim o limita in ceea ce priveste boicotul bunurilor frantuzesti", a declarat potrivit NewsIn, vicepresedintele Uniunii Camerelor de Comert si Burselor din Turcia (TOBB), Hüseyin Üzülmez. El le-a cerut consumatorilor sa actioneze rational."Nu trebuie sa exageram in ceea ce priveste aceasta reactie", a declarat Üzülmez.

Presedintele Consiliului Camerelor de Comert si Industrie din Turcia, Nafi Güral, a sustinut, la randul sau, acest apel, declarand ca este cazul sa se actioneze mai degraba intr-o maniera logica, decat intr-una sentimentala.

Conducatorii turci prevenisera Franta ca este posibil sa se declanseze o criza a relatiilor dintre cele doua state, la fel ca si represalii economice, care pot ajunge pana la excluderea firmelor franceze din contractele publice.

Turcia este una dintre marile piete ale Frantei. Schimburile comerciale dintre Turcia si Franta s-au cifrat, anul trecut, la suma de 8,2 de miliarde de euro. Pentru a nu afecta statutul candidaturii sale la UE, Turcia nu va impune un boicot oficial Frantei, insa au fost lansate, neoficial, numeroase apeluri care solicita boicotarea marcilor franceze.

Deputatii francezi au aprobat, la mijlocul saptamanii, o lege care incrimineaza nerecunoasterea genocidului comis de turcii otomani in Armenia in 1915, in pofida avertismentelor companiilor franceze ca aceasta ar putea afecta afacerile lor din Turcia. Legea mai trebuie aprobata de Senat si presedintele Jacques Chirac pentru a intra in vigoare.

Masacrele si deportarile armenilor intre 1915-1917, in timpul Imperiului Otoman, au provocat moartea a peste 1,5 milioane de persoane potrivit surselor armene si a pana in 500.000 potrivit Turciei, care respinge categoric ideea de genocid.