Banca Industriala si Comerciale a Chinei (ICBC) va lansa, luni, dubla oferta de actiuni , pentru Hong Kong si Shanghai, pentru care previziunile pietei indica un interes mare din partea investitorilor. Banca Industriala si Comerciala a Chinei (ICBC), a carei oferta publica initiala este de pana la 19 miliarde de dolari, a anuntat, duminica, extinderea afacerilor sale cu taxa si reducerea costurilor prin promovarea de Internet banking, .

Banca Industriala si Comerciala a Chinei (ICBC) este cea mai mare institutie bancara chineza, cu active in valoare de 890 de miliarde de dolari si cu mai mult de 18 mii de filiale. ICBC are un numar de 360 de mii de angajati. Actiunile bancare chinezesti au crescut in perioada ultimilor ani, datorita exploziei economice, cresterii creditelor pentru consumatori si a increderii in industrie, elemente care contrabalanseaza problemele avute la nivel de imprumuturi.

Presedintele Consiliului de Administratie ICBC, Jiang Jianqing, a declarat ca doreste sa dezvolte mai departe afacerile cu taxa, cum este sistemul de management al averilor personale, serviciile de expeditii financiare si cartile de credit. "Vom mentine stabila cresterea afacerilor noastre cu imprumuturi, vom majora profitabilitatea activitatilor de investitii si comert si vom determina exapansiunea rapida a afacerilor noastre cu taxa", a declarat Jiang.

Internet banking-ul, sursa considerabila de profit

Venitul net din comisioane si taxe al ICBC pentru prima jumatate a anului 2006 a fost de 7,9 miliarde de yuani (un miliard de dolari), cu 61,6% mai mult decat cel inregistrat anul anterior. Acest venit inseamna 9,2% din totalul venitului din operatiuni. Institutia bancara rivala a ICBC, China Construction Bank obtine din taxe aproximativ 8,9% din venitul sau. ICBC, banca controlata de guvernul chinez, a anuntat, de asemenea, intentia de extindere a afacerilor sale de Internet banking.

"In prezent, volumul tranzactiilor desfasurate prin Internet banking la ICBC reprezinta 28% din totalul tranzactiilor bancii, fapt care subliniaza eficienta operationala a retelei noatre", a declarat presedintele ICBC, Yang Kaisheng. Acesta a mai precizat faptul ca afacerea de Internet banking a ICBC echivaleaza cu cinci mii de filiale in plus.

ICBC mai planuieste inchiderea ramurilor neprofitabile ale bancii si deschiderea altora noi, in locatii cu potential promitator. In incercarea de a linisti temerile investitorilor cu privire la rata de imprumuturi neperformante ale ICBC (NPL), conducerea institutiei a declarat ca majoritatea acestora a fost facuta inainte de anul 1999 si ca nu au mai existat astfel de probleme.

O serie de analisti estimeaza ca masurile de relaxare economica impuse de Beijing vor reduce refinantarea pentru un numar de ramuri industriale, ceea ce ar putea avea ca rezultat final mai multe disfunctionalitati. Rata de imprumuturi neperformante ale ICBC (NPL) este de 4,1%, comparativ cu cea inregistrata de Bank of China, mai mare cu 0,1% si cu cea a Construction Bank, de 3,51%. Rata de imprumuturi neperformante ale ICBC (NPL), din anul 1999 pana in prezent, este de 1,86%, ceea ce inseamna ca imprumuturile profitabile ating un nivel de 95,2%.

ICBC, a treia dintre cele patru mari banci chinezesti care devine publica, ofera 35,4 miliarde de actiuni la unitatea listata de la hong Kong si 13 milioane de actiuni pentru cea de la Shanghai, care reprezinta, cumulate, 14,8% din capitalul largit de actiuni al ICBC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri