Inteligenta artificiala si automatizare continua a sistemelor va duce la decimarea locurilor de munca destinate clasei de mijloc, ducand la dezechilibru pe piata muncii, avertizeaza fizicianul englez, Stephen Hawking.

Stephen Hawking a declarat in The Guardian ca automatizarea uzinelor a dus deja la decimarea locurilor de munca in industria prelucratoare, iar evolutia inteligentei artificiale este posibil sa afecteze job-urile din clasa de mijloc, cele de supervizare si creativitate fiind singurele care vor supravietui, conform BusinessInsider.

Ingrijorarile in legatura cu efectele pe care evolutia tehnologiei le va avea asupra pietei muncii sunt impartasite de mai multi experti. Acestia sunt de parere ca in timp ce inteligenta artificiala va eficientiza sectorul industrial, oamenii de rand se vor lovi de nesiguranta locurilor de munca avand in vedere ca acestea vor fi ocupate de catre masinarii.

Conform unui raport realizat de catre Citybank in parteneriat cu Universitatea Oxford, 47% din locurile de munca din SUA risca sa fie automatizate. In Marea Britanie, procentul este de 35%, China 77% , iar la nivelul tarilor din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica procentul ajunge la 57%.

Foxconn, Wallmart si Departamanetul de Aparare al SUA sunt considerati printre cei mai mari angajatori la nivel global. Acestia au inceput deja procesul de inlocuire a personalului cu roboti.

Stephen Hawking a declarat ca automatizarea va creste si mai mult dezechlibrul economic la nivel mondial, iar posibilitatea pe care o da internetul, ca prin diverse platforme, grupuri mici de persoane sa faca profit enorm avand foarte putini angajati, va duce la crearea unor probleme la nivel social.

Fizicianul avertizeaza ca aceste probleme, combinate cu suprapopularea, schimbarile climatice si bolile ne plaseaza ca si existenta in cel mai periculos moment al omenirii.

Sursa foto: lasse Kristensen / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri