Curtea Suprema din Statele Unite a dat castig de cauza Samsung intr-un proces cu Apple intens urmarit, anuland o decizie a unei Curti de Apel potrivit careia compania sud-coreeana trebuie sa plateasca penalitati de 399 de milioane de dolari pentru ca ar fi copiat elemente de design ale iPhone, transmite Reuters.

Decizia arata ca o companie care a incalcat brevete nu trebui sa plateasca intotdeauna intregul profit obtinut din vanzarile de produse care includ design furat, daca acesta se refera doar la unele componente si nu la intregul produs.

Instanta a decis sa trimita cazul inapoi la Curtea de Apel Federala din Washington, pentru a stabili cat trebuie sa plateasca Samsung, dar nu a oferit niciun fel de indicatii instantelor inferioare, pentru a regla dispute similare in viitor.

Un purtator de cuvant al Apple, Josh Rosenstock, a spus ca reprezentantii companiei sunt optimisti ca instantele inferioare vor da din nou un semnal puternic ca ”nu este corect sa furi”. Samsung sustine intr-un comunicat ca decizia ”este o victorie pentru companie si pentru toti cei care promoveaza creativitatea, inovatia si concurenta corecta pe piata”.

In 2012, Samsung a fost condamnata la plata a aproape 930 de milioane de dolari, suma redusa ulterior cu 382 de milioane de dolari, pentru ca a incalcat brevetele detinute de Apple pentru iPhone, folosind elemente de design la dispozitvele precum cele din gama Galaxy. In decembrie 2015, Samsung a platit Apple 548 de milioane de dolari. Dar Samsung a dus cazul la Curtea Suprema, sustinand ca nu ar fi trebuit sa plateasca 399 de milioane de dolari din suma respectiva, pentru ca a copiat designul colturilor rotunjite ale iPhome si coloritul iconitelor pentru programe si aplicatii.

Cu produsele care au folosit elemente de design ale iPhone Samsung a devenit cel mai mare producator de smartphone-uri din lume. Conflictul juridic dintre Samsung si Apple a inceput in 2011, cand Apple a dat in judecata compania coreeana pentru incalcarea unor brevete si marci. Procesul a fost unul dintre cele mai urmarite conflicte de acest tip de la Curtea Supreama americana din ultimii ani. Procesele referitoare la brevetele pentru design ajung rareori la Curtea Suprema, cel dintre Samsung si Apple fiind primul in ultimii 120 de ani.

Sursa foto: Shutterstock/ Faiz Zaki

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri