Grupul Royal Dutch Shell a rezolvat toate problemele ecologice ce afectau proiectul sau de petrol si gaze naturale Sakhalin-2 si doreste redeschiderea dialogului cu autoritatile ruse, a declarat luni seful companiei, Jeroen van der Veer, conform Reuters.

"Cu toate ca proiectul a fost confruntat cu o serie de probleme ecologice, suntem de parere ca aceste probleme au fost rezolvate in totalitate si in mod transparent", a declarat acesta in fata unui consiliu de investitii prezidat de primul ministru rus Mikhail Fradkov.

Proiectul Sakhalin-2 a fost afectat de decizia Kremlinului de a reclama o serie de probleme tehnice si ecologice, analistii fiind de parere ca aceasta initiativa vine pe fondul dorintei autoritatilor ruse de a-si extinde controlul asupra resurselor nationale, in special asupra sectorului energetic.

Grupul anglo-olandez Shell exploateaza campurile petroliere din largul insulei Sakhalin, din oceanul Pacific si construieste cea mai mare uzina de productie de gaz natural lichefiat din lume, care este gata sa inceapa livrarile catre clientii din zona Asia-Pacific si Statele Unite din 2008.

Partenerii grupului Shell in proiectul Sakhalin-2 sunt firmele nipone Mitsui si Mitsubishi. Monopolul rus de gaze naturale Gazprom a fost de acord sa achizitioneze o participatiune de 25% din proiectul Sakhalin-2, oferind in schimb o parte mai mare din campul gazeifer din vestul Siberiei.

Discutiile au intrat intr-un con de umbra odata cu anuntul facut de Shell privind dublarea costurilor proiectului Sakhalin-2, pana la suma de 20 de miliarde de dolari, pe fondul cresterii preturilor la petrol si a reducerii puterii de cumparare a dolarului.

Jeroen van der Veer a precizat ca Shell asteapta ca Gazprom sa devina partener in cadrul proiectului Sakhalin-2, lucru care ar permite companiei ruse sa isi extinda capacitatile de furnizare catre Asia si costa de vest a Statelor Unite.

"Primim cu placere propunerea Gazprom de a face parte din proiectul Sakhalin-2 si speram ca acest lucru sa fie profitabil pe termen lung", a adaugat Van der Veer.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ungaria menţine deocamdată restricţiile de călătorie pentru România şi Ucraina
Setari Cookie-uri