Uniunea Europeana si Cuba au semnat luni, la Bruxelles, "un acord de dialog politic si cooperare", primul incheiat vreodata intre blocul european si insula comunista, care isi normalizeaza astfel relatiile la doua saptamani dupa moartea lui Fidel Castro, relateaza AFP.

Acordul a fost parafat de catre ministrul cubanez al Afacerilor Externe Bruno Rodriguez Parrilla si de sefa diplomatiei europene Federica Mogherini, cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de Externe ai celor 28 de state membre, a constatat AFP, conform News.ro.

Cuba era singura tara latino-americana care nu avea un acord de cooperare internationala cu UE. Intr-un omagiu pe care i l-a adus lui Mogherini, ministrul cubanez a evocat un discurs din 2003 al lui Fidel Castro in care acesta saluta existenta UE si a euro ca niste "contraponderi" la ”hegemonia absoluta” a Statelor Unite si dolarului.

Aceasta semnare marcheaza deschiderea oficiala a unei noi ere in relatiile bilaterale si abrogarea de catre Cei 28 a unui text din 1996 care stabilea o serie de conditii prealabile unei normalizari a relatiilor, in special in domeniul drepturilor omului. Aceasta normalizare a relatiilor intervine in urma unei apropieri de Havana decisa de catre presedintele american Barack Obama, care a pus capat, in iulie 2015, celor 60 de ani de "inghet" intre cele doua tari. Seful statului american a efectuat ulterior o vizita istorica in Cuba, in martie 2016.

Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, a anuntat la sfarsitul lui septembrie ca va supune aprobarii celor 28 propunerea sa de abrogare a "Pozitiei comune"din 1996, un text considerat un punct culminant al disensiunilor dintre Bruxelles si Havana. Acordul politico-comercial, care va fi "noul cadrul juridic al relatiilor UE-Cuba" potrivit Bruxellesului, urmeaza sa fie aprobat de Parlamentul European (PE) si parlamentele nationale si regionale ale Celor 28, pentru a fi aplicat integral.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri