Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a redus cu 100 de mii de barili pe zi estimarile privind cererea mondiala de petrol pentru 2006, preconizand un nivel al cererii de un milion de barili pe zi, conform ultimului raport lunar publicat luni la Viena.

"Conform cifrelor preliminare privind cererea pentru primele trei trimestre ale 2006, estimarile privind cererea de petrol pentru 2006 au fost reduse cu 100 de mii de barili pe zi", fata de ultimele cifre publicate in luna septembrie, a precizat cartelul in raportul pentru luna octombrie.

Motivele invocate pentru aceasta reducere sunt in principal "vremea favorabila si preturile crescute ale petrolului", mai ales in statele grupului OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica).

Pentru 2007 in schimb OPEC "mentine estimarile de crestere a cererii de petrol la un nivel moderat, de 1,3 milioane de barili pe zi".

Cartelul este momentan in discutii privind reducerea plafonului de productie al OPEC, pentru a tine sub control preturile la petrol, care in ultima perioada au scazut substantial de la nivelul record atins la inceputul lunii august, de 78,50 de dolari pe baril.

La sfarsitul saptamanii trecute ministrul algerian al energiei, Chakib Khelil, a declarat ca intre 18 si 21 octombrie grupul se va reuni la Doha pentru a propune reducerea acestui plafon cu un milion de barili pe zi.

"Toate tarile membre au fost de acord sa contribuie la scaderea productiei de petrol a OPEC, cu un milion de barili pe zi", a declarat Khelil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri