Magistratii francezi au hotarat luni dupa-amiaza ca sefa Fondului Monetar International, Christine Lagarde, este vinovata de neglijenta in serviciu cu privire la arbitrajul decis in favoarea lui Bernard Tapie. Totusi, instanta nu a anuntat sentinta lui Lagarde, care a decis sa parasesca Franta inainte de citirea verdictului, transmite Reuters.

Anterior, Lagarde a sustinut ca isi asuma toate deciziile luate in mandatul ei de ministru al Finantelor din Franta. Arbitrajul decis in favoarea afaceristului Bernard Tapie a costat 400 de milioane de dolari de la bugetul Frantei. Instanta a decis ca demnitara esrte vinovata de neglijenta in serviciu, chiar daca procurorii francezi au recomandat la finalul saptamanii trecute achitarea acesteia, conform News.ro.

Avocatii Christenei Lagarde au anuntat ca incerca sa faca apel la decizia magistratilor francezi. Lagarde (60 de ani) este acuzata de neglijenta in serviciu, pentru ca a aprobat o plata controversata de 400 de milioane de dolari pentru Bernard Tapie, in cadrul unei intelegeri financiare extrajudiciare atunci cand era ministru de Finante in administratia presedintelui Nicolas Sarkozy.

O curte de arbitraj a ordonat plata catre Tapie in legatura cu vanzarea companiei Adidas. Juratii au sustinut ca afaceristul francez a fost fraudat in mod intentionat de catre banca Credit Lyonnais prin devalorizarea companiei Adidas. Compensatiile trebuiau platite de principalul actionar al bancii, adica statul francez.

Acuzatiile de neglijenta au legatura cu decizia lui Lagarde de a cere unor jurati de arbitraj sa examineze plangerea lui Tapie, in loc sa aleaga procesul prin instantele normale din Franta. Criticii o acuza pe Lagarde ca i-a asigurat un tratament preferential lui Tapie pentru sutinerea financiara a campaniei prezidentiale a lui Nicolas Sarzoky.

De asemenea, criticii sustin ca statul francez nu trebuia sa plateasca compensatii financiare unui condamnat penal, care era in faliment in acel moment si nu putea sa plateasca un proces in instanta. Tapie si-a petrecut sase luni in spatele gratiilor in 1997, dupa ce a aranjat meciuri ca presedinte al clubului Olympique Marseille. Lagarde sustine ca este inocenta si nu a gresit cu nimic cu privire la curtea de arbitraj aleasa in interesul contribuabililor francezi. Tapie este investigat de procurorii francezi pentru comiterea unei fraude in iunie 2013.

Sursa foto: Shutterstock/FabrikaSimf

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri