Ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, a decedat luni seara la spitalul turc Guven, dupa ce a fost impuscat de un atacator armat intr-o galerie de arta din metropola Ankara. Intre timp, autoritatile turce au anuntat ca atacatorul a fost ucis in urma unui schimb de focuri cu fortele speciale. Atacul are loc cu o zi inainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discutii cu omologii rusi si iranieni cu privire la criza din Siria. Prima reactie de la Moscova a fost ca uciderea ambasadorulu reprezinta un act de terorism, insa acest moment pune pe jar intreaga lume, care se uita cu sufletul la gura spre Turcia si Rusia, intre care planeaza destule tensiuni.

Ambasadorul Andrei Karlov a decedat, dupa ce a fost impuscat de un presupus militant jihadist, care a reusit sa intre la expozitia de fotografie cu o legitimatie de politist, transmite Reuters.

Expozitia era organizata chiar de angajatii ambasadei ruse in incinta unui centru cultural din Ankara. Se pare ca prezenta ambasadorului la expozitie a fost anuntata in urma cu o saptamana, iar autoritatile suspecteaza ca atacul armat este unul premeditat, informeaza news.ro.

Ambasadorul Andrei Karlov nu era insotit de un bodyguard la asmenea evenimente publice.

Martorii prezenti la expozitie sustin ca atacatorul a tras initial un foc in aer, iar apoi l-a impuscat in spate pe ambasador. Suspectul a mai tras un foc de arma in ambasadorul rus, dupa ce invitatii au inceput sa fuga din galeria de arta din Ankara. Se pare ca atacatorul a strigat ”nu voi pleca de aici viu, asa ca nu va apropiati de mine”.

Primele reactii dupa atacul armat

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat luni ca asasinarea ambasadorului rus la Ankara a avut ca obiectiv sa submineze relatiile ruso-turce, relateaza The Independent. Intre timp, un inalt oficial turc a declarat pentru Reuters ca ancheta se concentreaza in prezent pe presupusele legaturi ale atacatorului cu reteaua lui Abdullah Gulen.

Potrivit lui Putin, uciderea diplomatului Andrei Karlov, din capitala turca, au urmarit sa puna capat procesului de pace din Siria.

Liderul de la Kremlin a precizat ca o echipa de anchetatori rusi va merge la Ankara.

Primarul Ankarei a precizat ca scopul atacului armat este de a distruge relatiile bilaterale dintre Rusia si Turcia.

De asemenea, masuri de securitate suplimentare au fost luate in jurul Ambasadei Rusiei de la Ankara.

Atacul are loc cu o zi inainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discutii cu omologii rusi si iranieni cu privire la criza din Siria.

Natiunile Unite au condamnat luni seara asasinarea ambasadorului Rusiei, Andrei Karlov, care a fost impuscat mortal de un politist turc la o expozitie din Ankara. Intre timp, autoritatile turce l-au ucis intr-un schimb de focuri pe presupusul militant jihadist, transmite Reuters.

”Noi condamnam un asemenea atac armat asupra ambasadorului rus din Turcia. Nu poate exista nicio justificare pentru un asemenea atac asupra unui diplomat sau ambasador”, a declarat purtatorul de cuvant al Natiunilor Unite, Stephane Dujarric.

De asemenea, reprezentantii Departamentului de Stat de la Washington au condamnat deja atacul armat asupra ambasadorului Karlov.

Cine era atacatorul

Srse din securitatea turca au sustinut luni seara ca atacatorul inarmat care l-a ucis intr-o galerie de arta pe ambasadorul rus Andrei Karlov era un politist originar din Ankara. Autoritatile turce au anuntat deja ca atacatorul a fost ucis in urma unui schimb de focuri cu fortele speciale.

"Allah akbar! Nu uitati Alepul, nu uitati Siria! Atat timp cat localitatile noastre nu sunt in siguranta nici voi nu veti simti gustul sigurantei. Dati-va inapoi. Pe mine ma va lua de aici doar moartea. Toti cei vinovati pentru aceasta cruzime vor da socoteala!", a strigat atacatorul in timp ce a deschis focul asupra ambasadorului, care tinea un discurs in galeria din Ankara.

Initial, presa turca a relatat ca atacatorul a reusit sa intre la expozitia de fotografie cu ajutorul unei legitimatii de politist, insa nu era clar daca acesta era angajat al politiei din Ankara. Se pare ca atacatorul era in afara serviciului in momentul atacului.

Anchetatorii au perchezitionat locuinta autorului atacului armat in urma caruia a fost ucis ambasadorul Rusiei in Turcia, Andrei Karlov, mama si sora atacatorului fiind ridicate si duse la Politie pentru audieri, scrie CNN Turk.

Conform sursei citate, politisti si procurori s-au prezentat la locuinta din strada Celtikci din orasul Soke din provincial Aydin, casa fiind perchezitionata.

Mama si sora atacatorului au fost ridicate si duse la sediul politiei din Soke pentru a fi interogate.

Mevlüt Mert Altıntas, barbatul care l-a ucis pe ambasadorul Rusiei in Turcia, Andrei Karlov, avea 22 de ani, in 2014 absolvise Scoala de Politie Rustu Unsal din Izmir si facea parte din fortele antirevolta din Ankara.

Discutiile cu privire la Siria, conform programului

Un parlamentar rus a anuntat luni seara ca discutiile cu privire la criza siriana se vor desfasura potrivit programului la Moscova, in ciuda asasinarii ambasadorului Andrei Karlov intr-o galerie din Ankara. La discutii va participa inclusiv ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care era deja in avion spre Rusia in momentul atacului armat asupra ambasadorului Karlov, transmite Reuters.

Ministrii de Externe si Aparare din Rusia, Iran si Turcia vor discuta incepand de marti despre viitorul Siriei si despre planurile de evacuare a rebelilor si civililor din Alep.

Reluarea evacuarilor din Alep reprezinta rezultatul unor negocieri intense dintre Rusia – principalul sustinator al presedintelui sirian Bashar al-Assad – si Turcia, care si-a aratat sustinerea pentru insurgenta din Siria.

Relatiile bilaterale turco-siriene s-au prabusit anul trecut, dupa ce autoritatile turce au doborat un avion de vanatoare rus in apropiere de frontiera cu Siria. Moscova a dezmintit in repetate randuri ca avionul de vanatoare ar fi incalcat spatiul aerian turcesc.

Ankara si-a cerut scuze la inceputul verii, iar relatiile dintre cele doua state au fost reluate. Vladimir Putin si Recep Erdogan s-au intalnit in persoana de trei ori dupa reluarea relatiilor diplomatice.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri