Ministrii afacerilor externe din cele 25 de state UE au ajuns la un acord politic cu privire la crearea unui nou instrument de cooperare pentru dezvoltare, care aloca suma de 17 miliarde de euro, esalonata pe o perioada de sapte ani. Aceasta suma este destinata sa contribuie la dezvoltarea tarilor din Asia, America Latina si a celor din Orientul Apropiat, informeaza NewsIn.

Finantarea este destinata, totodata, unor programe tematice, ca raspuns la anumite probleme specifice, cum este migratia, educatia si sanatatea. Aceste programe sunt accesibile si tarilor din spatiul Africa-Caraibe-Pacific (ACP). Contributia la dezvoltarea tarilor din grupul ACP nu este specificata explicit in cadrul acestui buget, ci in cadrul Fondului European pentru Dezvoltare, care a fost adoptat deja, cu cateva luni in urma, de statele membre UE, care au alocat suma de 22 de miliarde de euro, pentru perioada 2008-2013.

UE a aprobat si acordarea unei transe de 11 miliarde de euro, in perioada 2007-2013, destinata vecinilor imediati ai Uniunii Europene, in cadrul "politicii europene de vecinatate", care se refera la tarile Maghreb, la restul tarilor riverane Mediteranei, respectiv unor state aflate la est de UE, ca Ucraina, Georgia sau Armenia. Scopul alocarii acestor fonduri consta in crearea la portile UE a unei zone de prosperitate si de bune relatii de vecinatate