"Am castigat aceasta licitatie si vom semna in decurs de cinci zile actele de cumparare a bancii", a declarat unul dintre reprezentantii Sanpaolo IMI. Banca Sanpaolo IMI a concurat, in cadrul acestei licitatii, cu inca patru grupuri bancare europene si arabe, informeaza agentia NewsIn. Concurentii bancii Sanpaolo IMI in cadrul acestei licitatii au fost Banca Comerciala Internationala Egipteana (CIB), banca franceza BNP Paribas, un consortiu reprezentat de banca iordaniana Arab Bank si cea saudita Arab National Bank, si un alt consortiu creat intre Mashreqbank, din Dubai si Dubai Investment Group.

Autoritatile egiptene nu au dat inca nicio declaratie oficiala. Conform declaratiilor unei alte surse bancare care a participat la licitatia desfasurata la Cairo, banca Sanpaolo IMI a castigat licitatia la prima strigare, cu o oferta de doua miliarde de dolari. "Sanpaolo a constituit surpriza", a subliniat sursa bancara, pastrandu-si anonimatul.

Vanzarea a pana la 80% din actiunile Bancii din Alexandria face parte din strategia guvernului egiptean, condus de Ahmad Nazif, care vizeaza restructurarea si consolidarea sectorului bancar, cu o reducere a numarului bancilor de la 60 la 26.

Citeste si:

Estimarile vehiculate in mediile bancare indicau o marja de preturi pentru achizitia acestei banci, situata intre un miliard si 1,2 miliarde de dolari. Banca din Alexandria nu este cea mai mare, dar este singura banca publica egipteana care este privatizata. Banca din Alexandria se pozitioneaza pe piata egipteana dupa Banca Nationala a Egiptului, MISR si Banca din Cairo, care urmeaza sa fuzioneze.

Banca din Alexandria are 188 de sucursale si detine 6% din depozitele bancare egiptene. Activele Bancii din Alexandria au o valoare de 39,8 miliarde de lire egiptene (6,9 miliarde de dolari), iar depozitele sunt de 30,7 miliarde de lire (5,4 miliarde de dolari). Dintre actiunile nevandute ale Bancii din Alexandria, un numar de actiuni echivaland cu 15% pana la 20% vor fi plasate la bursa, iar 5%, rezervate personalului.

Prin achizitionarea Bancii din Alexandria, Sanpaolo IMI, care a fuzionat, la sfarsitul saptamanii trecute, cu Banca Intesa, devenind a treia banca din zona euro, va reprezenta si cel mai important pol bancar privat din Egipt.
Autoritatile egiptene eliminasera, in luna august, jumatate dintre cele 12 banci care se aratasera interesate de acest proces. Alte banci egiptene private au trecut, recent, in posesia unor mari banci franceze: MIBank a fost achizitionata de Société Générale, iar EAB a fost preluata, din nou, de Calyon Egypt, filiala a bancii Crédit Agricole-Indosuez.