Precedentele reglementari ale pietei financiare din China, care datau din anul 1995, interziceau bancilor sa se implice in domeniul asigurarilor si invers. Potrivit recentei decizii a institutiei de supraveghere a asigurarilor din China (China Insurance Regulatory Commission - CIRC), societatile chineze de asigurari pot investi maxim 3% din totalul activelor lor in actiuni la banci comerciale nelistate la Bursa, conform NewsIn.

Investitiile asiguratorilor chinezi in actiuni la banci pot fi investitii generale, prin care companiile de asigurari preiau mai putin de 5% din actiunile unei banci, sau investitii majore, prin care se controleaza mai mult de 5% din actiunile unei banci. Potrivit deciziei CIRC, companiile de asigurari care au intentia de a efectua investitii majore in sectorul bancar nu pot detine actiuni la mai mult de doua banci comerciale.

"CIRC sprijina asiguratorii in demersurile lor de a se implica activ in sectorul bancar", a declarat presedintele CIRC, Wu Dingfu, citat de China View. "Suntem pregatiti, de asemenea, sa primim dosarele de autorizare ale bancilor care intentioneaza sa isi infiinteze divizii de asigurari", a mai spus presedintele CIRC.

Deschiderea sectorului bancar pentru companiile de asigurari va determina o distributie mai buna a fondurilor asiguratorilor si va imbunatati nivelul castigurilor de capital, au afirmat surse guvernamentale, citate de China View. Guvernul a largit orizontul optiunilor de investitii al companiilor de asigurari, incurajandu-le sa investeasca pe piata de capital, in obligatiuni, in sectorul imobiliar si, de acum incolo, si in actiuni la banci, au mai afirmat respectivele surse.

Companiile chineze de asigurari au, in prezent, detineri in valoare de 6,3 miliarde dolari in economia chineza, potrivit datelor CIRC. Potrivit acordului semnat cu Organizatia Mondiala a Comertului, China trebuie sa isi deschida cu totul pietele financiare pentru investitorii straini, pana la sfarsitul anului 2006.