Reprezentantul insarcinat cu studiile de consum la Metro, Georg Fuhrmann, a prezentat, la Berlin, rezultatele acestui studiu pentru perioada ianuarie-octombrie in sapte tari europene: Germania, Marea Britanie, Italia, Franta, Spania, Polonia si Ungaria. "Consumatorilor le place mai mult sa isi economiseasca banii decat sa ii cheltuie", a apreciat Fuhrmann, cu ocazia prezentarii rezultatelor studiului, dupa cum informeaza agentia NewsIn.

Studiul arata ca numai 9% dintre respondentii germani au fost de acord cu afirmatia "imi place sa imi cheltuiesc banii", ceea ce conduce la concluzia ca germanii sunt cel mai econom popor din esantionul pe care a fost efectuat studiul, spre deosebire de italieni, carora le place sa isi cheltuiasca banii in proportie de 21%. Media celor carora le place sa isi cheltuiasca banii, pentru tarile in care a fost efectuat studiul, este de 15%.

Majoritatea consumatorilor chestionati au raspuns ca sunt satisfacuti de viata lor actuala, dar isi fac griji in ceea ce priveste viitorul. Printre cei mai ingrijorati sunt spaniolii, polonezii si francezii. Consecinta grijilor pentru viitor o reprezinta rata puternica de economii in Europa, pe de o parte, iar pe de alta parte, existenta unui puternic potential de consum.

Aproximativ o treime dintre respondentii studiului au afirmat ca traiesc sub nivelul permis de posibilitatile lor financiare. Consumul la nivel de gospodarii stagneaza de cativa ani incoace in mai multe tari europene, cum sunt Italia sau Germania, tara in care a reinceput o crestere timida in ultimele luni.