Dar oficiul european de statistica a precizat ca dupa ajustarile sezonale deficitul pentru luna august a fost de doar 5,5 miliarde de euro, in scadere fata de luna iulie, cand deficitul comercial pentru zona euro a atins cota de 6,2 miliarde de euro. In comparatie cu luna iulie, exporturile in luna august au crescut cu 3,2% , iar importurile cu 2,4%, informeaza NewsIn.

Momentan institutul nu a oferit o analiza detaliata pentru luna august, dar informatiile detaliate pentru perioada ianuarie-iulie releva un decalaj important in ceea ce priveste deficitul comercial cu China, Rusia si Japonia. Importurile de energie au reprezentat principalul motiv pentru care deficitul comercial pentru perioada ianuarie-iulie a zonei euro a atins valoarea de 14,4 miliarde de euro.

Deficitul comercial aproape s-a triplat in cazul Italiei pentru perioada ianuarie-iulie, atingand nivelul de 14,2 miliarde de euro. Deficitul comercial s-a majorat si in cazul Spaniei, Greciei, Frantei si Marii Britanii. In luna august 2005, deficitul comercial neajustat al zonei euro a fost de 2,7 miliarde de euro.