Premierul indian a prezentat al 11-lea plan cincinal al Indiei, pentru perioada 2007-2011. "Tintele prevazute in acest plan sunt istorice. Este pentru prima data cand vizam atingerea unei rate de crestere a PIB-ului de 10% pe an, spre deosebire de ultimii ani", a declarat oficialul indian, informeaza NewsIn. Planurile cincinale reprezinta unul dintre aspectele mostenite din perioada in care India se inspira din modelul economic fost sovietic, inainte de liberalizarea economica a gigantului asiatic, in 1991.

India si-a asigurat, la sfarsitul lunii septembrie, locul doi mondial, in ceea ce priveste cresterea economica, dupa China, prin publicarea datelor care indica o rata anuala de crestere a PIB-ului de 8,9%, in al doilea trimestru al anului 2006.

Guvernul si Banca Centrala a Indiei estimeaza, pentru perioada 2006/2007, o rata de crestere de 8%, fata de cea de 8,4%, inregistrata in 2005/2006.
in India, sistemul de calcul al statisticilor economice se refera la anul bugetar (perioada cuprinsa intre 1 aprilie si 31 martie), nu la anul calendaristic (1 ianuarie-31 decembrie).

Economistii avertizeaza ca India, tara cu 1,1 miliarde de locuitori, trebuie neaparat sa atinga rate de crestere a PIB-ului alcatuite din doua cifre, in cazul in care doreste sa scoata din mizerie cei trei sute de milioane de locuitori care traiesc sub limita de subzistenta.

Pentru a ajunge la o astfel de crestere, premierul indian conteaza pe accelerarea investitiilor straine, pe stoparea inflatiei si pe un deficit al balantei de conturi curente corespunzator nivelului de 3,1% din PIB. Singh a declarat intentia Indiei de a ajunge campioana tarilor in dezvoltare."Nu puteam spera un debut mai bun. in final, vom fi in fruntea grupului tarilor in dezvoltare", a afirmat oficialul indian. Cresterea economica a Indiei este sustinuta de explozia sectorului industrial si de cel al serviciilor. Opiniile analistilor economici arata, insa, ingrijorare pentru sectorul agricol, afectat, anul acesta, de musonul insuficient. Productia agricola a taranilor reprezinta un sfert din economia Indiei si sectorul care sustine traiul a doua treimi din totalul de 1,1 miliarde de indieni.

Un numar de 43 de milioane de gospodarii taranesti, din totalul de 89 de milioane, au datorii, iar in partea de vest a Indiei se inregistreaza, lunar, zeci de cazuri de sinucidere in randul taranilor producatori de bumbac, sufocati de datorii. Premierul indian si-a manifestat ingrijorarea pentru acest domeniu si a promis ca va lua masuri care sa asigure ameliorarea sectorului agricol. "Cu doua treimi din populatia tarii dependente direct de agricultura, trebuie neaparat sa dinamizam acest sector si sa facem ca acesta sa reprezinte unul dintre elementele centrale ale planificarii", a promis Singh.