Iranul a anuntat sambata seara ca va bloca intrarea in tara a cetatenilor americani pe baza principiului reciprocitatii, dupa ce presedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice temporar, pe o perioada de cel putin 90 de zile, intrarea cetatenilor din sapte tari predominant musulmane in Statele Unite, fiind vorba inclusiv de vizitatorii din Iran, transmite Reuters.

”In vreme ce ii respectam pe americani si facem distictia dintre acestia si politicile ostile ale administratiei Statelor Unite, Iranul va implementa principiul reciprocitatii pana ce sunt ridicate aceste limitari jignitoare impuse impotriva cetatenilor iranieni de catre SUA”, se arata intr-un comunicat al ministerului de Externe de la Teheran, potrivit News.ro.

De asemenea, diplomatii iranieni au explicat ca aceste restrictii impuse musulmanilor reprezinta o insulta clara la adresa lumii musulmane si a natiunii Iranului. ”Vorbim de un dar urias pentru extremisti”. Aproximativ un milion de americani de origine iraniana traiesc in Statele Unite, iar cei care au doar viza de rezidenta permanenta nu vor mai putea sa intre acum in America.

Presedintele iranian a declarat anterior ca aceasta nu este epoca construirii de ziduri intre natiuni si a criticat masurile luate in directia anularii unor acorduri comerciale, fara sa-l numeasca insa pre Donald Trump. ”Astazi nu este momentul pentru a ridica ziduri intre natiuni [...] Anularea acordurilor comerciale internationale nu ajuta economia acelor state si nu serveste la dezvoltarea si inflorirea economiei globale. Aceasta este ziua in care lumea ar trebui sa se apropie prin comert”, a declarat presedintele Hassan Rohani.

Departamentul de Securitate Interna a anuntat ca inclusiv detinatorii asa-numitelor ”carti verzi” - vize de rezidenta permanenta - sunt vizati de ordinul executiv semnat de Donald Trump, care interzice temporar, pentru o perioada de 90 de zile, cetatenilor din sapte tari predominant musulmane sa intre in Statele Unite. Printre cele sapte tari vizate de interdictie se numara Irak, Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan si Yemen, scrie Reuters.

”Va interzice si intrarea detinatorilor de carti verzi”, a anuntat purtatoarea de cuvant Gillian Christensen. Initial, Casa Alba a anuntat ca autoritatile americane nu vor mai emite vize pentru o perioada de cel putin 90 de zile pentru migrantii sau vizitatorii din cele sapte tari musulmane vizate de ordinul executiv semnat de presedintele Donald Trump. Insa, nu era vorba si de o interdictie care se aplica si cetatenilor care detin deja vize de rezidenta permanenta in Statele Unite.

In timpul suspendarii programelor de primire a refugiatilor si de emitere a vizelor, administratia va fi ocupata cu redactarea unor noi regulamente, care sa permita ”verificarea extrema a istoriei” aplicantilor pentru viza sau azil in Statele Unite. Presedintele Donald Trump permite insa o serie de exceptii pentru membrii unor minoritati religioase, ceea ce inseamna tratament distinct pentru crestinii din Orientul Mijlociu.

Sursa foto: Golden Brown / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri