Mai multe publicatii internationale au scris miercuri noaptea despre cele mai ample proteste antiguvernamentale organizate dupa caderea comunismului in Romania. Aceste proteste au izbucnit dupa adoptarea unei ordonante care dezincrimineaza abuzul in serviciu atunci cand prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei si reprezinta o lovitura grea data luptei anticoruptie, in vreme ce presa internationala atrage atentia si asupra violentelor din Piata Victoriei.

BBC relateaza ca pana la 150.000 de romani s-au strans in fata Guvernului, iar alti zeci de mii de oameni au protestat in marile orase din Romania. De asemenea, un numar de protestatari au aruncat cu petarde si torte aprinse spre jandarmi, care au raspuns cu gaze lacrimogene in jumatate din Piata Victoriei. ”Am venit aici pentru a ne proteja tara impotriva criminalilor care au incercat sa distruga statul de drept in Romania. Am venit sa ne protejam drepturile si interesele”, a declarat Nicolae Stancu, un protestatar din Capitala, conform News.ro.

In Bucuresti, protestatarii au scandat ”demisia” si ”hotii, hotii”. ”Sansele noastre sunt mici, dat este important sa luptam”. a explicat arhitecta Gabriela Constantin. De asemenea, aceste proteste au izbucnit la doar cateva ore dupa ce Uniunea Europeana a emis un avertisment clar cu privire la subminarea luptei anticoruotie in Romania. ”Lupta anticoruptie trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu mare atentie evolutiile din Romania”, a transmis presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Jurnalistii precizeaza ca ordonanta de urgenta reprezinta un beneficiu imediat pentru liderul PSD, Liviu Dragnea.

Euronews precizeaza ca protestatarii au condamnat decizia guvernantilor de a dezincrimina unele abuzuri in serviciu prin cele mai mari demostratii de dupa Revolutia '89. Zeci de mii de romani furiosi au sustinut ca adoptarea ordonantei de urgenta va permite politicienilor corupti sa scape de inchisoare, printre acestia se numara inclusiv Liviu Dragnea. ”Este o incredibila manifestatie a dezamagirii acestor oameni, care se simt acum inselati. Au fost tradati de catre propriul guvern. Acest guvern socialist a venit la putere acum o luna si in doar o luna a reusit sa scoata in strada 100.000 de oameni impotriva sa, un lucru fara precedent de la revolutie”, a declarat Lucian Mindruta. Criticii sustin ca aceasta ordonanta de urgenta va submina lupta anticoruptie din Romania. ”Nu am indraznit niciodata sa cred ca asa ceva este posibil. Intotdeauna am crezut ca exista ceva logica, un simt comun care duce la validarea unei legi. Dar cand am vazut ceea ce se intampla, am realizat ca am gresit”, a precizat Florin Iaru. Intre timp, reprezentantii guvernului isi apara actiunile si sustin ca aceste schimbari vor aduce Codul Penal in linie cu ultimele decizii ale Curtii Constitutionale.

ABC vorbeste despre violente izolate care au izbucnit intre protestatarii si jandarmii din Bucuresti. De asemenea, jurnalistii precizeaza ca decizia guvernamentala de dezincriminare a unor fapte de abuz in serviciu a generat proteste in tara si critici dure de la nivelul Uniunii Europene. In Bucuresti, un grup de protestatari a aruncat cu petarde si torte aprinse spre jandarmii care au raspuns cu gaze lacrimogene si cel putin o persoana a fost arestata la ora transmiterii acestei stiri de catre ABC.

Jurnalistii atrag atentia ca este vorba de a doua noapte consecutiva de proteste, dupa ce guvernantii au adoptat o ordonanta controversata si publicata la ora trei dimineasa in Monitorul Oficial. Deutsche Welle precizeaza ca peste 200.000 de persoane au protestat in Bucuresti si in alte mari orase din Romania. In Bucuresti, aproximativ 130.000-150.000 de persoane au protestat in fata Guvernului, in vreme ce jandarmeria estimeaza ca alti 100.000 pana la 150.000 de persoane s-au alaturat protestelor organizate in alte 55 de orase din Romania. Protestatarii au scandat ”hotii, hotii” si au condamnat aprobarea ordonantei de urgenta de cabinetul Grindeanu.

Jurnalistii DW atrag atentia ca liderul social-democratilor este acuzat pentru instigare la abuz in serviciu , iar prejudiciul este estimat sub limita de 200.000 de lei stabilita prin ordonanta de urgenta de catre Guvern. Liviu Dragnea dezminte orice acuzatie si sustine ca nu intelege de ce sunt suparati protestatarii.

Ambasadele Belgiei, Canadei, Frantei, Germaniei, Olandei si Statelor Unite au transmis intr-o declaratie comuna, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile Penale, cerand retragerea initiativei pe motiv ca "submineaza" pozitia Romaniei si o indeparteaza de parcursul european si al statului de drept din UE.

Sursa foto: Shutterstock/qvist

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri