Christophe de Margerie este acuzat de complicitate in abuzul bunurilor sociale si de complicitate in coruperea unor agenti publici straini, informeaza NewsIn. Christophe de Margerie, a doua persoana, ca putere in cadrul Total, ar fi trebuit sa preia, din 2007, conducerea grupului, inlocuindu-l, astfel, pe actualul direcotr general, Thierry Desmarest.

Judecatorul Philippe Courroye a fost sesizat, in august 2002, de catre o organizatie anticoruptie din cadrul Ministerului francez de Finante, Tracfin, care i-a furnizat judecatorului informatii referitoare la un abuz al bunurilor sociale. In afara lui de Margerie, un fost director al Total, Bernard de Combret, a fost, de asemenea, pus sub acuzare, pentru aceleasi infractiuni.

De Combret a parasit, in 2001, conducerea grupului petrolier francez.Parchetul deschisese, initial, aceasta ancheta, referitoare la presupuse tranzactii cu bani, efectuate intre 1996 si 2001, prin intermediul unui om de afaceri elvetian, Jean Caillet si al societatii acestuia, Telliac, dar care a fost inchisa in 2005.

In ceea ce-l priveste pe de Margerie, acuzatiile care i se aduc vizeaza fapte petrecute intre 1996 si 2002. Punerea sub acuatie a lui Bernard de Combret vizeaza perioada 200-2002. Total este compania cu cel mai mare capital listata la bursa din Paris, valorand 129 de miliarde de euro.