Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a luat o decizie de urgenta, la sfarsitul saptamanii trecute, de a organiza o intalnire consultativa, in urma careia OPEC a luat o masura drastica, pentru a contracara acuzatiile de ineficienta care i-au fost adresate in ultimele saptamani.

In fapt, au existat multe voci pe piata petroliera care de indoiau, in mod vadit, de hotararea cartelului de a aborda direct problema pretului petrolului, care a scazut cu 25% de la valorile record atinse in timpul acestei veri.

Pe de alta parte, pretul petrolului a crescut cu 50 de centi, depasind valoarea de 59 de dolari pe baril, in dimineata zilei de vineri, in urma anuntului OPEC. Daca la bursa de la New York pretul barilului de petrol fluctueaza, in acest moment, in jurul valorii de 59 de dolari, la Londra pretul barilului Brent, din Marea Nordului a crescut cu 39 de centi, pana la 61,26 de dolari.

Membrii OPEC au convenit "sa reduca productia de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi, pornind de la productia actuala reala a cartelului, care este de aproximativ 27,5 milioane de barili, pentru a o aduce la nivelul de 26,3 milioane de barili, incepand cu 1 noiembrie", se precizeaza in comunicatul oficial emis de organizatie.

Decizia de vineri constituie o masura "provizorie", care va fi studiata din nou la urmatoarea reuniune, programata pentru data de 14 decembrie, la Abuja, in Nigeria, s-a mai aratat in comunicatul OPEC.Arabiei Saudite ii revine cea mai mare parte a acestei scaderi, de 380.000 de barili pe zi, statul fiind urmat de Iran, cu o reducere de 176.000 de barili de petrol pe zi.

OPEC produce aproximativ o treime din cantitatea mondiala de petrol si a mai motivat, in comunicatul oficial care i-a urmat reuniunii, ca "o oferta prea mare de petrol a destabilizat piata". Referitor la aceasta masura, analistul de la Mitsui Bussan Futures, Tetsu Emori, a declarat ca "a fost o surpriza care a evidentia hotararea OPEC" si faptul ca "vor sa transmita un mesaj clar pietei petroliere".

Citeste si:

SUA sustine ca exista o cerere mare de petrol

Secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Sam Bodman, a declarat ca pretul petrolului este inca ridicat si cererea de petrol va ramane puternica, in pofida deciziei OPEC de a reduce plafonul de productie, in incercarea de a opri scaderea pretului petrolului.

Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol a cazut de acord asupra scaderii productiei de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi, incepand de la 1 noiembrie. Aceasta este prima reducere a productiei, in mai mult de doi ani si survine ca reactie la scaderea pretului petrolului cu aproximativ 25%, incepand de la mijlocul lunii iulie.

"In ciuda scaderii recente a pretului petrolului, acesta ramane la un nivel ridicat, daca comparam cronologic, care indica limpede cererea globala pentru produse de petrol", a declarat Bodman, referitor la reducerea productiei de petrol la OPEC.

Bodman a repetat care este pozitia administratiei Bush, si anume ca piata libera determina cererea, furnizarea si nivelul de pret al petrolului. "Dupa cum au demonstrat experiente din trecut, interventiile pe piata nu sunt benefice pentru natiunile consumatoare sau producatoare de petrol", a declarat Bodman.

Acesta a subliniat faptul ca reducerea productiei de petrol la OPEC survine intr-un moment in care pretul american al combustibililor este in scadere, iar inventarele de petrol sunt ridicate. Administratia federala pentru informatii referitoare la energie (The federal Energy Information Administration ) a raportat ca rezervele saptamanale de petrol ale SUA, de 336 de milioane de barili, sunt cu 42 de milioane de barili peste media din ultmii cinci ani pentru aceasta perioada a anului. Cu toate acestea, Bodman a declarat ca Statele Unite trebuie sa reduca gradul de dependenta de importurile de petrol, iar administratia Bush va sustine dezvoltarea surselor de energie alternativa.