Guvernul rus a amenintat ca va opri proiectul Sakhalin-2, in cazul in care companiile care il dezvolta incalca legea si a anuntat o posibila revizuire a \"modelului economic\" al acestui proiect energetic gigant, sugerand o eventuala sporire a participarii ruse acolo

"In cazul in care legile federale vor fi incalcate si mediul va suferi daune ireparabile, vom lua masuri pentru oprirea proiectului", a declarat potrivit NewsIn, ministrul rus al resurselor naturale, Iuri Trutnev, in cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului referitoare la Sakhalin-2. "Am ajuns la un dialog constructiv cu operatorii proiectului", a adaugat, pe de alta parte, Trutnev, referitor la proiectul condus de grupul anglo-olandez Shell. "Compania a recunoscut ca a incalcat regulile de mediu", a adaugat ministrul rus.

Directorul consortiului Sakhalin Energy, condus de Shell, Ian Craig, i-a trimis, vineri, o scrisoare lui Trutnev, in care si-a reiterat intentia de a colabora cu ministerul rus. Craig a "confirmat ca grupul va raspunde prompt si in mod adecvat, pentru a corecta toate punctele neconforme, care ar putea fi detectate in cursul verificarilor pe probleme de mediu ale proiectului", se precizeaza intr-un comunicat emis de Sakhalin Energy.

Viceministrul rus al industriei, Andrei Dementiev a declarat, la randul sau, ca se negociaza o posibila schimbare a "modelului economic" al Sakhalin-2. "Ministerul Industriei si Energiei poarta negocieri cu investitorii, asupra posibilitatii de a modifica modelul economic al acordurilor, insa este improbabil ca acest lucru va conduce la schimbarea conditiilor in privinta impartirii cotelor de productie", a declarat Dementiev.

Acordul, care a fost incheiat, cu statul rus, in anii 90, este apreciat de catre investitorii straini deoarece garanteaza conditii stabile, in schimbul unui partaj al castigurilor, intre statul rus si companii, dupa amortizarea completa a investitiilor."Trebuie sa recunoastem ca, dintre cele trei acorduri de partaj incheiate de Rusia, planul ce vizeaza Sakhalin-2 este cel mai dezavantajos pentru noi, din punctul de vedere al conditiilor economice", a adaugat Dementiev, care a completat ca, in prezent, un astfel de acord nu ar mai fi semnat.

Guvernul a depus eforturi pentru a convinge operatorul proiectului Sakhalin-2 sa ridice castigurile pentru partea rusa in cadrul contractelor, a mai explicat viceministrul rus.Potrivit lui Dementiev, in cadrul contractelor semnate de statul rus in 2005, partea pentru organizatiile ruse se ridica la 87% (931 de milioane de dolari), dintr-un total de 1,07 miliarde de dolari. in contrast, prin contractele semnat anterior, partea rusa a fost de 39%, respectiv de 1,4 miliarde de dolari, dintr-un total de 3,5 miliarde.


Mai multe articole din sectiunea International »