Dupa ce presedintele american a catalogat drept ”minunat” blocul comunitar, mai multi oficiali de la Bruxelles s-au temut ca este vorba despre o farsa, avand in vedere aparentul dispret exprimat anterior de catre Donald Trump cu privire la Uniunea Europeana, transmite Reuters.

Aceste comentarii din partea miliardarului republican sugereaza o schimbare radicala, dupa ce a Donald Trump a sustinut cu doar o luna in urma ca Uniunea Europeana nu reprezinta altceva decat un ”instrument” al Germaniei, informeaza News.ro.

De asemenea, presedintele american a declarat in trecut ca Brexit-ul reprezinta un lucru minunat si a sugerat ca mai multe tari ar trebui sa urmeze exemplul Marii Britanii.

Diplomatii europeni s-au grabit sa-i multumeasca vicepresedintelui Pence ca a reusit sa-l convinga pe Trump de meritele Uniunii Europene in urma deplasarii sale de la inceputul saptamanii la Bruxelles.

Insa, oficialii europeni s-au aratat precauti, sustinand ca nu este clar daca politicile presedintelui Trump se vor incadra in limbajul pro-european adoptat de Pence sau in retorica strategului-sef, Steva Bannon, cunoscut prentru scepticismul sau cu privire la UE.

Steve Bannon ii spunea saptamana trecuta ambasadorului german ca administratia de la Washington are de gand sa negocieze cu tari individuale, nu cu Uniunea Europeana. Insa, aceasta discutie avea loc chiar atrunci cand vicepresedintele Mike Pence se pregatea sa zboare spre Europa pentru a-i asigura pe aliati cu privire la angajamentul american fata de NATO.

Insa, Donald Trump pare ca si-a temperat in ultima saptamana atitudinea cu privire la Uniunea Europeana, aplecand mai mult urechea spre sfaturile lui Pence.

”Pence 1, Bannon 0 - la sfarsitul primei reprize. Aceste declaratii sunt cu siguranta... in mod explicit impotriva a ce a spus Bannon”, a declarat un oficial de la Bruxelles.

Un alt diplomat european s-a aratat entuziasmat de primele semne de pragmatism de la Washington.

Insa, alti oficiali se intreaba daca: ”Trump va spune acelasi lucru si maine?”.

Ultimele comentarii ale presedintelui american au trezit interes si in Comisia Europeana.

Luni, oficialii europeni s-au lasat convinsi de angajamentul exprimat de vicepresedintele Mike Pence, dupa ce acesta a inteles mesajele puternice lansate in intalniri separate de catre presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si de catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

”Pence a inteles cu siguranta ceva din intalnire”, a declarat un oficial european in urma discutiei purtate de vicepresedintele american cu Donald Tusk.

Sursa foto: Shutterstock/ lev radin

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri