Ministrul britanic de Finante Philip Hammond va constitui un fond de pana la 60 de miliarde de lire (74 miliarde dolari) pentru a compensa orice fel de turbulenta economica provocata de Brexit, considerand ca ar o nesabuinta ca Marea Britanie sa se imprumute pentru a-si respecta obligatiile financiare inainte de a iesi din Uniunea Europeana in 2019, potrivit publicatiei Sunday Times, transmite Bloomberg.

Philip Hammond, care va sustine miercuri declaratia anuala privind bugetul Marii Britanii, a avertizat ca Brexitul ar putea provoca probleme neasteptate si a subliniat necesitatea mentinerii disciplinei fiscale, potrivit News.ro. ”In timp ce facem progrese constante in eliminarea deficitelor, exista inca unele voci care cer imprumuturi masive pentru finantarea unor cheltuieli uriase. Aceasta abordare nu provoaca doar confuzie, ci este si nesabuita, nesustenabila si incorecta pentru tineri, care vor suporta consecintele”, a scris Philip Hammond in Sunday Times.

Premierul Theresa May a stabilit ca termen pentru activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona sfarsitul lunii martie. Economia britanica s-a dovedit rezistenta dupa votul de la referendumul din iunie anul trecut, dar inflatia mai mare, cresterea lenta a salariilor si planurile de reducere a unor beneficii au determinat entitati precum Institutul pentru Studii Fiscale sa avertizeze ca inegalitatile si saracia din Marea Britanie se vor agrava.

Philip Hammond a spus ca bugetul se va concentra pe trei directii principale, respectiv sustinerea lui May in negocierile pentru Brexit prin mentinerea stabilitatii economice, pregatirea tarii pentru exit prin investitii si ajutarea familiilor obisnuite.

Citeste si:
Cum arata noul Guvern al Marii Britanii
Premierul britanic Theresa...
Sursa foto: Anton Balazh / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat timp vor mai putea merge romanii in Marea Britanie, dupa Brexit?