Exxon Mobil a semnat o intelegere preliminara cu compania energetica de stat din China CNPC, prin care Exxon va livra Chinei gaze naturale de pe platforma Sakhalin-1.
Reprezentantii Exxon au declarat pentru Interfax ca au semnat un contract care prevede, in linii mari, principalele conditii pentru viitoare livrari de gaze naturale, de pe platforma Sakhalin-1. "Aceasta intelegere este un rezultat logic al memorandumului pe care companiile l-au semnat in noiembrie 2004 si se estimeaza ca se va finaliza prin semnarea unei intelegeri oficiale", a declarat reprezentantul Exxon.

Exxon a mai anuntat anterior ca, potrivit acestei intelegeri, Sakhalin-1 ar putea ajunge sa-i vanda Chinei pana la zece miliarde de metri cubi de gaze naturale, in urmatorii 20 de ani, cantitati ce vor fi transportate prin intermediul conductelor de gaze.

ExxonMobil detine 30% din proiectul Sakhalin-1, in timp ce un consortiu de comercianti si firme energetice numit Sodeco, detine alte 30%. Grupul petrolier de stat Rosneft detine o participatiune de 20%, la fel si compania indiana ONGC. Primele transporturi de petrol au fost deja vandute unor rafinarii japoneze, informeaza NewsIn.

Potrivit estimarilor, pana la sfarsitul acestui an, de la campul petrolier Sakhalin-1 se vor pompa aproximativ 250 de mii de barili pe zi.Saptamana trecuta, companiile petroliere de stat din Rusia si China, Rosneft si CNPC, au format un joint venture, a carui activitate se va concentra pe cercetarea si productia de petrol din Rusia. Rosneft va detine 51% din compania care va opera in regim joint venture si care se va numi Vostok Energy. De asemenea, gigantul rus de stat va fi reprezentat, in cadrul consiliului de conducere, prin trei dintre cei cinci membri ai acestuia.

"Acest nou joint venture a fost format, in prima instanta, pentru a efectua cercetari in Rusia si pentru a obtine licente pentru diferite tipuri de activitati care intrebuinteaza resurse subterane", se mai preciza in declaratia Rosneft. "Pe termen lung, Vostok Energy planuieste sa deruleze activitati de productie si de vanzare a petrolului, dar si de implementare de noi tehnologii, care sa determine cresterea eficientei de cercetare si de productie", a mai anuntat Rosneft.

China, al doilea stat consumator de petrol din lume, urmarea, de mult timp, obtinerea accesului la vastele rezerve ale Rusiei, care este, la randul sau, al doilea exportator de petrol din lume. Vostok Energy, proiect conceput in martie, in timpul vizitei presedintelui rus Vladimir Putin la Beijing, este cea mai recenta companie dintr-o serie de operatiuni intreprinse de China National Petroleum Company (CNPC), pentru a patrunde pe piata energetica rusa. Pe de alta parte, Rosneft, al doilea producator de petrol din Rusia, a incheiat o intelegere cu PetroChina, cel mai mare producator chinez de petrol si de gaze naturale si filiala a CNPC, pentru a crea un joint venture pentru comercializarea de combustibil.

Companiile controlate de Kremlin au refuzat, insa, cedarea controlului grupurilor chinezesti asupra acestor societati in regim joint venture, pastrandu-si, astfel, partenerii din China la distanta de resursele nationale. CNPC cumpara, deja, anual, noua milioane de tone de petrol si trei milioane de tone de produse pe baza de petrol de la Rosneft, care este cel mai mare exportator rus, pe cale feroviara, catre China. Rosneft planuieste, de asemenea, sa devina cel mai mare exportator, pentru China si prin intermediul unei conducte petroliere asiatice, care se afla, inca, in faza de proiect.

Presa chineza a relatat, luna trecuta, ca CNPC poarta tratative, de asemenea, cu cel mai mare producator rus de petrol, Lukoil, in vederea construirii, tot in regim joint venture, a peste o suta de benzinarii, in nord-estul Chinei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri