Membrii Camerei Lorzilor au respins tentativele liberal-democratilor de a reintroduce amendamentele adoptate, saptamana trecuta, la legea pentru activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, eliminand ultimul obstacol parlamentar din calea premierului Theresa May pentru a da startul negocierilor pentru “divortul de UE”, relateaza The Guardian.

Primul amendament discutat prevedea ca premierul nu ar fi putut declansa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona decat daca garanta apararea drepturilor cetatenilor UE, potrivit News.ro.

Doua sute saptezeci si patru de membri ai camerei superioare a Parlamentului a votat impotriva amendamentului si 135 pentru.

Cel de-al doilea amendament prevedea ca Parlamentul sa aiba votul decisiv asupra acordului propriu-zis de iesire din UE. Acesta a fost respins cu 274 de voturi impotriva textului la 118 pentru.

Ambele texte, adoptate saptamana trecuta de Camera Lorzilor, au fost respinse cu cateva ore mai devreme de Camera Comunelor, care a retrimis proiectul de lege in forma initiala in camera superioara a Legislativului.

Citeste si:
Un Brexit dur ar putea afecta piata de spatii industriale din Romania
Piata de spatii industriale...

Legea va intra in vigoare dupa ce va fi aprobata de regina, probabil marti dimineata.

Dupa aceea, premierul Theresa May poate declansa oricand Brexit. Purtatorul sau de cuvant a insistat, insa, ca termenul este sfarsitul lunii martie.

Premierul conservator Theresa May a refuzat pana acum sa comunice o data precisa, multumindu-se sa repete ca ea va activa luna aceasta Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri in vederea iesirii din UE.

Premierul irlandez Enda Kenny a dat asigurari ca Bruxellesul se pregateste de o declansare a Brexitului inca de miercuri, iar insarcinatul cu dosarul Brexitului in cadrul partidului de opozitie laburist Keir Starmer a reafirmat duminica faptul ca Theresa May intentioneaza sa activeze Articolul 50 miercuri sau joi.

Citeste si:
Brexitul va face din Marea Britanie un "jucator de mana a doua"
Seful Comisiei Europene:...

Pe de alta parte, surse europene se asteapta ca Articolul 50 sa fie invocat pe 20 martie.

Liderii celorlalte 27 de state membre UE ar putea, astfel, sa se reuneasca pe 6 aprilie intr-un summit vizand sa defineasca ”liniile directoare” ale negocierilor viitoare. Europenii vor cauta sa faca corp comun in fata britanicilor, susceptibili sa exploateze disensiunile din cadrul blocului.

Intre subiectele fierbinti va figura factura de iesire din UE. Bruxellesul ar putea sa le ceara britanicilor pana la 60 de miliarde de euro, potrivit mai multor surse europene, o suma care corespunde angajamentelor pe care Londra si le-a asumat deja in privinta contributiei la bugetul european.

Situatia celor trei milioane de europeni instalati peste Canalul Manecii va trebui, de asemenea, sa fie transata. Theresa May a refuzat, pentru moment, sa le garanteze drepturile, inainte sa obtina asigurari similare cu privire la cei 1,2 milioane de britanici care traiesc in UE.

Citeste si:
Brexit: Ambasadorii statelor UE au decis o amanare cu trei luni
Brexit: Ambasadorii statelor...

Negocierile ar urma sa dureze doi ani, insa sarcina va fi titanica pana se va ajunge la capatul ”divortului cel mai complex din istorie”, potrivit fostului ministru conservator William Hague.

Ipoteza unui esec al negocierilor cu Londra nu este, de altfel, exclusa.

Sursa foto: Samot / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
DNA: Cristian Boureanu avea 1,6 milioane de euro intr-o banca