Ministrul irakian al petrolului, Hussein al-Shahristani, a facut luni, cu ocazia unei vizite oficiale de trei zile in capitala nipona, o propunere Japoniei de a participa la redresarea industriei petroliere irakiene prin investitii si imprumuturi.

"Industria petroliera este importanta pentru reconstructia Irakului, dar investitiile nu sunt suficiente. Am fi bucurosi daca firmele si guvernul japonez ar acorda imprumuturi Irakului", a declarat al-Shahristani cu ocazia unei reuniuni tinute la Tokio in compania ministrului japonez al economiei, comertului si industriei, Akira Amari. Ministrul irakian a fost citat de un responsabil nipon care a asistat la reuniune, informeaza NewsIn. Akira Amari a raspuns la aceasta propunere precizand ca Japonia se afla in plin proces de selectie a proiectelor de reconstructie care le va finanta in Irak, acestea facand parte dintr-un imprumut de 3,5 miliarde de dolari acordat Irakului de Japonia in 2003.

Aceste proiecte privesc in principal reconstructia capacitatilor de rafinare, precum si construirea de conducte de petrol, a precizat responsabilul nipon.
Hussein al-Shahristani se afla momentan intr-o vizita oficiala de trei zile in Japonia, stat ce a oferit una din cele mai importatnte cantitati de ajutor financiar Irakului. In afara de imprumutul de 3,5 miliarde de dolari acordat in 2003, Tokio a mai acordat Bagdadului 1,5 miliarde de dolari si a sters datoria irakiana de sase miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »