"Industria petroliera este importanta pentru reconstructia Irakului, dar investitiile nu sunt suficiente. Am fi bucurosi daca firmele si guvernul japonez ar acorda imprumuturi Irakului", a declarat al-Shahristani cu ocazia unei reuniuni tinute la Tokio in compania ministrului japonez al economiei, comertului si industriei, Akira Amari. Ministrul irakian a fost citat de un responsabil nipon care a asistat la reuniune, informeaza NewsIn. Akira Amari a raspuns la aceasta propunere precizand ca Japonia se afla in plin proces de selectie a proiectelor de reconstructie care le va finanta in Irak, acestea facand parte dintr-un imprumut de 3,5 miliarde de dolari acordat Irakului de Japonia in 2003.

Aceste proiecte privesc in principal reconstructia capacitatilor de rafinare, precum si construirea de conducte de petrol, a precizat responsabilul nipon.
Hussein al-Shahristani se afla momentan intr-o vizita oficiala de trei zile in Japonia, stat ce a oferit una din cele mai importatnte cantitati de ajutor financiar Irakului. In afara de imprumutul de 3,5 miliarde de dolari acordat in 2003, Tokio a mai acordat Bagdadului 1,5 miliarde de dolari si a sters datoria irakiana de sase miliarde de dolari.