Comisia Europeana a trimis catre autoritatile nationale din Franta si Belgia din domeniul concurentei, schita unei decizii care aproba, conditionat, fuziunea in valoare de 72 de miliarde de euro (90 de miliarde de dolari) intre Suez si Gas de France.

Comisia Europeana intentioneaza sa discute despre aceasta fuziune la data de 14 noiembrie, in conformitate cu informatiile transmise de sursa, care si-a pastrat anonimatul. Cele doua grupuri au facut mai multe concesii, cu doua saptamani in urma, de exemplu, hotararea de a vinde actiunile detinute la compania belgiana Distrigaz si la producatorul de energie electrica SPE, dupa ce reprezentantii Comisiei Europene au manifestat ingrijorarea lor cu privire la efectele negative pe care fuziunea Suez-Gas de France le-ar putea avea asupra concurentei in aceasta tara.

Tocmai aceste concesii ar fi argumentul Comisiei Europene pentru aprobarea fuziunii, informeaza sursa. Comisia Europeana se va sfatui, miercuri, referitor la fuziunea Suez-Gas de France, cu reprezentantii celor 25 de state membre, in cadrul unei intruniri de consiliu consultativ, a declarat o alta sursa, informeaza NewsIn. Consiliul consultativ a aprobat intodeauna fuziunile, in trecut, insa acordul acestuia nu este neaparat necesar. Comisia trebuie sa ia o decizie referitor la aceasta fuziune, pana la data de 24 noiembrie, insa, de obicei, CE a hotarat asupra acestor fuziuni inainte de termenul final.

Purtatorul de cuvant al CE nu a comentat aceste afirmatii. Proiectul de fuziune Gaz de France-Suez, combatut intens de stanga franceza, fusese anuntat, in luna februarie, de catre premierul francez, Dominique de Villepin, ca mijloc de a contracara o eventuala oferta publica a grupului italian Enel, pentru compania Suez.

Dezbaterile parlamentare privitoare la acest proiect au fost finalizate, in Franta, la sfarsitul lunii septembrie, prin adoptarea de catre deputatii francezi a proiectului de lege care prevede privatizarea GDF, care deschidea calea fuziunii cu grupul Suez. Acest proiect intentioneaza, conform declaratiilor sustinatorilor lui, sa creeze primul grup european de gaze naturale si al cincilea producator de energie electrica de pe continent.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si