Marea Britanie si Irlanda vor restrictiona fluxul de imigranti din Bulgaria si Romania dupa ce Bucurestiul si Sofia vor adera la Uniunea Europeana, in ianuarie, o schimbare fata de politica usilor deschise adoptata la extinderea UE din 2004
Masurile de control anuntate de ambele tari marti, reprezinta o replica la ingrijorarea crescanda din cadrul Uniunii in legatura cu afluxul de muncitori imigranti care ii priveaza pe localnici de locuri de munca si aglomereaza serviciile publice dupa extinderea UE din 2004.

Masuri similare vor fi aplicate, se pare, de multe state membre UE, desi Slovacia a anuntat ca va adopta politica usilor deschise, saptamana trecuta. Restrictiile impuse de Londra vor fi reexaminate annual, potrivit NewsIn. Acestea au ca scop limitarea numarului de muncitori necalificati sositi din cele doua state. "Marea Britanie va mentine masurile de control in legatura cu accesul Romaniei si Bulgariei pe piata muncii pe perioada de tranzitie", a declarat ministrul de interne, John Reid.

Aceste masuri intervin dupa ce Londra a subestimat cu mult numarul muncitorilor est-europeni ce au venit in Marea Britanie dupa extinderea catre est a UE, iar guvernul condus de Tony Blair se afla sub presiunea publica in urma cresterii imigratiei.

In replica, Bulgaria a anuntat marti ca ia in considerare impunerea unor masuri de reciprocitate in cazul Marii Britanii. "Consideram (...) ca o astfel de decizie ne pune intr-o pozitie inegala fata de cele 10 state noi membre care au aderat la UE in 2004", a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Dimitar tancev. "Posibilitatea unor masuri de reciprocitate din partea Bulgariei va fi discutata pentru Marea Britanie sau orice alte state membre UE ce vor impune restrictii circulatiei libere al muncitorilor", a adaugat acesta.

Londra a castigat sustinerea noilor state membre UE cand le-a oferit acces nelimitat muncitorilor provenind din aceste tari. Suedia si Irlanda au fost singurele state membre UE, cu exceptia Marii Britanii, ce au adoptat politica usilor deschise.

Guvernul londonez, insa, a anuntat in august ca peste 400.000 de muncitori din cele opt tari comuniste au emigrat in Marea Britanie, un numar cu mult mai mare decat cel estimat de autoritati, intre 5.000 si 13.000 de imigranti anual.

Comisia Europeana a anuntat ca nu recomanda impunerea de restrictii, dar a adaugat ca decizia apartine statelor membre. Criticii acestor masuri considera ca astfel mai multi imigranti vor fi incurajati sa lucreze ilegal, deoarece bulgarii si romanii vor avea libertatea de a locui si calatori pe intreg teritoriul Uniunii din 1 ianuarie 2007.

Muncitorii necalificati din Romania si Marea Britanie vor avea acces doar la sectorul agricol si cel alimentar, iar numarul celor care vor primi permis de munca va fi limitat, a precizat Reid. Muncitorii calificati trebuie sa demonstreze ca vor ocupa slujbe ce nu pot fi facute de rezidenti si sa treaca o serie de teste in legatura cu veniturile si calificarile. Studentii pot avea slujbe part-time daca sunt inscrisi la facultati recunoscute.

Antreprenorii au dreptul de a-si pune pe picioare afaceri, asa cum prevede tratatul de aderare la UE. "Asteptam venirea muncitorilor romani si bulgari aici, daca se vor supune regulilor nostre (...) si legii noastre", a explicat Reid. Noile masuri nu vor afecta muncitorii din tarile ce au aderat la Uniunea Europeana in 2004.

Citeste si Imigrantii est-europeni castiga cu putin peste salariul minim in Marea Britanie
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri