Ministrii economiei din Japonia si Olanda au facut, marti, un apel destinat Kremlinului, cerand ca Rusia sa isi respecte angajamentele de "stat modern" si "sa nu blocheze proiectul energetic Sakhalin-2, in care sunt implicate companii japoneze si olandeze, conform AFP citat de NewsIn.

Ministrul japonez, Akira Amari, si omologul sau olandez, Joop Wijn, aflat in vizita la Tokio, au convenit privind formarea unui front comun pentru a apara interesele statelor lor in ceea pe priveste proiectul Sakhalin-2, conform unui responsabil nipon de la ministerul de economie, Toshikazu Matsuyama.

"Cei doi ministri au decis marti sa ceara Rusiei de a-si asuma responsabilitatile unui stat modern care isi respecta contractele", a declarat acesta pentru AFP. "Japonia a cerut ca Rusia sa isi respecte contractele semnate si promite din partea sa ca va insista ca firmele japoneze implicate in proiect sa ia masuri pentru a rezolva problemele privind mediul", a adaugat Matsuyama.

Proiectul Sakhalin-2, care reprezinta cea mai mare investitie privata din lume, in valoare de 20 de miliarde de dolari, fiind localizat in estul indepartat al Rusiei, este controlat, in proportie de 55%, de catre Shell. Ceilalti actionari sunt compania japoneza Mitsui, cu o pondere de 25% si corporatia Mitsubishi, cu 20%.

Sakhalin-2 produce deja peste 70.000 de barili pe zi, de mai mult de o jumatate de an, insa, potrivit planurilor, va avea o productie dubla, pe tot parcursul anului, cand platformele si conductele de petrol si de gaze sunt in totalitate functionale.

Moscova a amenintat ca va "inchide" proiectul Sakhalin-2 daca nu va respecta reglementarile ecologice de exploatare, anuntand si o posibila revizuire a "modelului economic" al proiectului, sugerand ca participatiunea ruseasca in acest proiect ar trebui sa fie extinsa.

Monopolul rus de gaze naturale Gazprom a fost de acord sa achizitioneze o participatiune de 25% din proiectul Sakhalin-2, oferind in schimb o parte mai mare din campul gazeifer din vestul Siberiei. Analistii au judecat decizia de retragere a licentei de exploatare, drept o expresie a vointei politice a Kremlinului de a-si extinde dominatia asupra resurselor strategice ale Rusiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri