"Participatiunea noastra din EADS este de putin peste 5%. Nu planuim sa majoram aceasta participatiune in viitorul apropiat, dar este posibil ca aceasta sa se majoreze la un moment dat", a declarat acesta pentru reporteri.

Kostin a precizat ca banca pe care o conduce nu a primit nici un fel de ordine, indicatii sau fonduri de la guvernul rus privind achizitionarea unei participatiuni suplimentare din EADS.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat la inceputul acestei luni ca este de parera ca Rusia ar trebui sa isi majoreze participatiunea din grupul EADS, detinator al constructorului de avioane Airbus, mentionand insa ca nu acest lucru nu trebuie facut cu orice cost, firma EADS suferind de deficiente structurale.

Grupul Airbus trece momentan printr-o criza substantiala, seful acestui grup, Christian Streiff, demisionand dupa numai trei luni si fiind inlocuit cu Louis Gallois iar actiunile companiei au scazut substantial pe fondul intarzierilor de livrare a aeronavei gigant A380.

Un reprezentant oficial al presedintelui Putin a declarat ca Rusia ar fi interesata de achizitionarea unei participatiuni de 25% plus 1% din EADS, lucru care i-ar fi conferit Rusiei un veritabil drept de veto in cadrul consiliului de administratie al EADS.

Compania a raspuns insa ferm, respingand aceasta propunere, precizand ca nu este interesata de schimbarea regulilor foarte stricte de administrare a companiei pentru a permite Moscovei sa achizitioneze o participatiune minoritara de blocaj.