Banca centrala a Ungariei (MNB) a decis, marti, majorarea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale pana la 8%, fiind a patra crestere consecutiva din iunie, iar responsabilii bancii sunt ingrijorati de inflatia mare inregistrata in septembrie, potrivit unui comunicat al MNB.

"in viziunea Consiliului Monetar al MNB, exista un anumit numar de elemente neprevazute legate de evolutiile recente ale inflatiei. Ultimele date macroeconomice confirma existenta unor presiuni inflationiste, in crestere de la inceputul verii acestui an", se arata in comunicatul remis NewsIn.

Reprezentantii bancii centrale ungare considera ca inflatia in crestere este explicata de un complex de factori, printre care cei mai importanti sunt majorarea preturilor administrate, a taxei pe valoarea adaugata (TVA) si a salariilor. "Din nefericire, saltul rapid al inflatiei din ultimele luni a afectat multe categorii de produse, fapt care poate indica asteptari privind cresterea inflatiei", se precizeaza in comunicat.

Analistii din piata se asteptau, de altfel, la decizia luata marti. Banca centrala ungara a marit de patru ori in ultimele patru luni dobanda de politica monetara, care a crescut cu 1,75 puncte procentuale, de la 6,25% in iunie la 8% in octombrie. Mai mult, analistii se asteapta ca, pana la sfarsitul anului, dobanda bancii centrale ungare sa ajunga la 8,50%, potrivit cotidianului financiar maghiar Portfolio.

Totusi, membrii boardului MNB spera sa fie ajutati de scaderea pretului petrolului si, mai ales, de cotatia forintului in incercarea de a tempera inflatia. in ultimul timp, moneda ungara s-a intarit din cauza cumpararilor mari de forinti de catre straini, atrasi de dobanzile in crestere de pe piata ungara.

Unii analisti cred insa ca forintul se va deprecia in ultima parte a anului, iar un raport recent al Raiffeisen Bank estima un curs de 275 forinti/euro la sfarsitul lui 2006, care ar ingreuna politica de stapanire a inflatiei dusa de MNB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri