Economia Ucrainei va avea o evolutie buna, in 2006 si in 2007, insa climatul de investitii dificil ramane principala piedica a cresterii economice, au declarat reprezentantii Fondului Monetar International, care au pledat pentru efectuarea de reforme.

Seful delegatiei FMI in Ucraina, Albert Jaeger, a reiterat previziunile FMI, care indicau o crestere economica de 6% in acest an. "Economia Ucrainei va avea, in acest an, o evolutie mai buna decat se estima", a declarat Jaeger, in incheierea vizitei la Kiev, informeaza NewsIn. "In perspectiva, exista riscuri economice importante. Pretul gazelor naturale va creste in continuare, iar pretul, la nivel international, al otelului, ar putea sa scada. Cu toate acestea, prin aplicarea politicilor economice potrivite, cresterea economica s-ar putea situa si in 2007, la un nivel stabil, de 4,5%, iar inflatia ar putea fi pastrata in limita de 10%", a adaugat reprezentantul FMI.

Economia Ucrainei se bazeaza pe exporturi si este dominata de nevoia uriasa a industriei grele de cantitati mari de gaze naturale. Exporturile cheie sunt, pentru acest stat, cele de otel si de produse chimice. Eficienta energetica este scazuta din cauza echipamentului invechit.

Premierul Victor Ianukovici a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca Ucraina va plati cu aproximativ 40% mai mult pentru gazele pe care le cumpara de la Rusia. Astfel, Ucraina va plati 130 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale din Rusia. Jaeger a declarat ca aceasta crestere de pret a fost luata in calcul in elaborarea estimarilor FMI pentru anul viitor, insa si-a exprimat ingrijorarile ca pretul gazului ar putea creste peste valoarea stabilita marti.

Potrivit reprezentantului FMI, reformele, politicile prudente si un climat al investitiilor imbunatatit reprezinta elementele cheie in reconstruirea economiei ucrainiene si in imunizarea acesteia fata de socurile externe. Pe de alta parte, semnele de progres raman ambigue. Jaeger a declarat, referitor la climatul de investitii ucrainian, "desi noul guvern si-a exprimat intentiile de a promova transparenta, de a lupta impotriva coruptiei si de a construi o economie de piata functionala, au existat semne de recesiune in ultimele luni, in anumite sectoare".


Mai multe articole din sectiunea International »