Candidatul francez de centru Emmanuel Macron si-a consolidat avansul in sondaje in fata rivalei sale de extrema-dreapta Marine Le Pen, in ultima zi a unei campanii electorale tumultoase, care a dat peste cap politica tarii, comenteaza Reuters.

Scrutinul de duminica este considerat cel mai important din Franta din ultimele decenii, in conditiile in care cei doi candidati la Elysee au puncte de vedere diametral opuse privind Europa si locul Frantei in lume, potrivit News.ro.

Le Pen, candidata Frontului National, vrea sa inchida granitele si sa scoata tara din Zona euro, in timp ce candidatul independent Emmanuel Macron, care nu a ocupat niciodata o functie desemnata prin vot, vrea o cooperare europeana mai stransa si o economie deschisa. Candidatii principalelor doua partide din Franta au fost eliminati inca din primul tur de scrutin, pe 23 aprilie.

Patru sondaje noi il crediteaza pe Macron cu 62% din intentiile de vot in al doilea tur de scrutin, fata de 38% pentru Le Pen. Acesta este cel mai bun rezultat inregistrat de candidatul de centru in sondaje realizate de institute de prestigiu, dupa primul tur de scrutin din 23 aprilie. Un al cincilea sondaj il crediteaza cu 61,5% din intentiile de vot.

Pe de alta parte, un sondaj publicat vineri de Odoxa, arata ca un sfert dintre alegatorii francezi probabil ca se vor abtine duminica. Multi dintre ei sunt alegatori de stanga dezamagiti ca toti candidatii lor au fost eliminati din primul tur de scrutin.

Ziua alegerilor in Franta: un...
Citeste si: Un depozit de arme a fost jefuit in centrul Frantei

O astfel de rata de absenteeism ar fi a doua cea mai mare la un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 1965, subliniind nemultumirea multor alegatori fata de optiunile existente.

In primul tur de scrutin, rata de participare a fost de aproape 78%.

Potrivit analistilor, Macron si-a consolidat semnificativ pozitia dupa ultima dezbatere televizata, ce a avut loc miercuri. De altfel, performanta lui Macron la dezbatere, precum si un alt sondaj publicat saptamana aceasta, care arata ca partidul sau, En Marche!, va castiga, probabil, legislativele din iun ie, au sporit increderea investitorilor, care se temeau de haosul pe care l-ar fi putut genera o victorie a lui Le Pen.

Astfel, diferenta dintre costurile la care se imprumuta Guvernele german si francez, pe perioade de 10 ani, a atins vineri cel mai mic nivel din ultimele sase luni.

Promisiunile electorale ale...
Citeste si: Promisiunile electorale ale lui Macron si Le Pen in campanie

„Desi aproape nimeni nu se asteapta la o surpriza, adica Macron este favoritul detasat sa castige si sa devina noul presedinte francez, traderii par sa fie in favoarea (retragerii – n.r.) unor bani de pe masa”, a explicat traderul Markus Huber, de la City of London Markets.

Sursa foto: Alexandru Nika /Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
ALEGERI IN FRANTA: Emmanuel Macron ar conduce cu 62% din voturi