Sistemul financiar mondial, in cea mai buna forma

Scumpirea petrolului, scaderea dolarului si majorarea dobanzilor - principalele amenintari

Sistemul financiar global ramane in cea mai buna forma din ultimii ani, dar aceasta ar putea fi destabilizata de deprecierea dolarului, cresterea sustinuta a dobanzilor pe termen lung sau scumpirea continua a petrolului, a avertizat Fondul Monetar International (FMI), citat de The Guardian.

Cu ocazia lansarii Raportului privind Stabilitatea Sistemului Financiar Global, ce apare de doua ori pe an, FMI a precizat ca, desi balantele contabile ale bancilor si ale altor institutii financiare sunt solide, riscurile sunt mai vizibile ca oricand. "Situatia este probabil pe cat de buna se poate, dar riscurile sunt in crestere", a afirmat Gerd Haeusler, directorul diviziei de piete de capital a FMI. El a mai spus ca principalul risc apare in situatia in care bancile centrale vor decide sa majoreze dobanzile mai mult decat se asteapta piata. O alta teama este aceea ca pretul mare al petrolului si al altor materii prime ar putea alimenta inflatia.

Rodrigo Rato, directorul general al FMI, a afirmat ca pretul mare al petrolului va diminua cresterea economica cu 0,25-0,50 de puncte procentuale, in acest an, relateaza BizWorld.

"Am revizuit drastic calculele privind pretul mediu al petrolului", a spus Rato intr-un interviu. "In luna septembrie a anului trecut, proiectiile noastre erau de 37,30 de dolari pentru un baril de petrol. In martie, am revizuit proiectiile la 46,50 de dolari pe baril", a explicat directorul general al FMI. Rato a mai spus ca, si anul trecut, scumpirea petrolului a redus cresterea economica cu 0,25-0,50 de puncte procentuale.

Germania, eficienta, dar reglementata excesiv

Intr-o declaratie separata, seful FMI a afirmat ca Germania ar trebui sa sporeasca ritmul de implementare a reformelor economice. "Aceasta tara evolueaza in directia cea buna dar ritmul reformelor trebuie intensificat", a explicat Rato. Acesta a cerut Guvernului german sa liberalizeze, in continuare, economia si sa reduca nivelul de reglementare, printre masurile vizate numarandu-se prelungirea programului de lucru al angajatilor si al magazinelor. "Germania este cu mult mai eficienta decat pare, dar in aceasta tara exista mult prea multe reglementari", a continuat seful FMI.

Adina Alexe


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri