Criza din sectorul imobiliar a determinat incetinirea cresterii economice a Statelor Unite in trimestrul al treilea 2006, aflata in cel mai lent ritm dintr-o perioada mai lunga de trei ani, a anuntat, vineri, Departamentul de Comert al SUA, citat de Reuters.

Produsul intern brut, care cuantifica intreaga activitate economica din SUA, a inregistrat o rata anuala de crestere de 1,6%, in trimestrul al treilea, in scadere de la nivelul de 2,6%, atins in timpul celui de-al doilea trimestru, care a reprezentat o usoara crestere comparativ cu nivelul de 1,2%, care fusese inregistrat in primul trimestru 2003.

Cresterea PIB din trimestrul al treilea a fost mult sub asteptarile analistilor de pe Wall Street, care indicau o rata de crestere de 2,2%. Rezultatul reflecta o suma de influente care au cauzat incetinirea cresterii economice. Cea mai puternica influenta a fost exercitata de rata anuala de scadere a cheltuielilor pentru achizitia de spatii locative noi, de 17,4%, cea mai mare rata de declin din ultimii 15 ani si jumatate, din primul trimestru al anului 1991, cand a fost atins nivelul de 21,7%.

Un alt factor de influenta este nivelul cheltuielilor corporatiilor pentru inventare la numai 50,7 miliarde de dolari, in scadere fata de nivelul de 53,7 miliarde de dolari, din trimestrul al doilea. Volumul importului de bunuri a avut o rata anuala de crestere de 7,8%, in trimestrul al treilea, de trei ori mai mare fata de cea de 1,4%, inregistrata in trimestrul doi.

Influenta negativa asupra ritmului de crestere a economiei americane a crizei imobiliare din SUA este un factor care fusese prevazut, cu atat mai mult cu cat rapoartele indicau descresterea preturilor atat pentru spatiile locative noi, cat si pentru cele vechi, iar constructorii americani au inceput sa ofere stimulente pentru a reduce inventarele de spatii nevandute.

Pe de alta parte, raportul PIB indica faptul ca investitiile in afaceri raman consistente si ca a crescut ritmul de cumparare pe piata interna, ceea ce reprezinta un argument in favoarea previziunilor ca economia americana va avea un ritm moderat de crestere, cel putin.

Investitiile in alte domenii decat cel imobiliar au crescut cu o rata anuala de 8,6%, in trimestrul al treilea, ceea ce inseamna aproape dublul nivelului de 4,4%, atins in trimestrul al doilea. Cheltuielile de pe piata interna, care reprezinta aproape doua treimi din activitatea economica nationala, au crescut cu o rata de 3,1%, in trimestrul al treilea, comparativ cu nivelul de 2,6%, atins in trimestrul al doilea 2006.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri