Piata gazelor naturale europeana este disfunctionala si are nevoie de alternative la alimentarea de catre monopolul de stat rusesc Gazprom, insa potentialii furnizori precum Adzerbaijan sunt constransi sa nu se implice, a declarat, vineri, un oficial american, relateaza NewsIn.
Gazprom asigura, in prezent, un sfert din nevoile de gaze naturale ale Europei iar cota de piata a companiei va creste in urmatoarele decenii. "Siguranta noastra nationala este cel mai bine aparata atunci cand pietele precum cea a a energiei functioneaza bine. In prezent, piata gazelor naturale europeana este disfunctionala", a declarat secretarul de stat adjunct american pentru Europa si Eurasia, Matthew Bryza.

"Cand pretul gazului in Asia Centrala este de o suta de dolari pe mia de metri cubi si cand intr-o tara ca Romania platesti 285 de dolari pe mia de metri cubi, ceva este in neregula, respectiv lipseste concurenta", a declarat oficialul american, in cadrul unei conferinte regionale pentru energie, desfasurata la Bucuresti.

Gazprom a socat Europa, la inceputul acestui an, cand a intrerupt livrarile catre Ucraina, stat traversat de principalele conducte de gaze catre statele europene, din cauza unui conflict legat de pretul gazelor si apoi cand a redus alimentarea cu gaze a unor state europene, din cauza unei cereri ridicate de energie pe piata interna din Rusia, provocata de iarna deosebit de friguroasa. Reprezentantii companiei au declarat, insa, ca Gazprom si-a respectat, in tot acest timp, prevederile contractuale si ca grupul va ramane un furnizor de incredere, cu toate ca, saptamana aceasta, monopolul de gaze din Rusia a avertizat in privinta riscurilor unei noi crize in iarna aceasta.

Oficialii europeni au facut presiuni asupra Moscovei, in vederea liberalizarii pietei gazelor naturale ruse. Reprezentantii UE indeamna Rusia sa le permita statelor vecine, Turkmenistan, Uzbekistan si Adzerbaijan sa negocieze direct pretul gazelor cu clientii europeni, fara restrictiile impuse de Gazprom, care controleaza rutele de tranzit.

Oficialul american a declarat ca Adzerbaijianul este "constrans de alte state din regiune" sa nu-si exporte gazul folosind transportul maritim, cu toate ca a incheiat un contract prin care ii livreaza gaze Turciei, anul acesta, prin Georgia. Bryza a estimat ca primele livrari de gaze importante catre Europa, din Adzerbaijian, se vor face abia peste cinci sau zece ani.

"Speram ca pana anul viitor, cand lucrarile la conducta care leaga Turcia, Grecia si Italia vor fi finalizate macar pe portiunea intre Turcia si Grecia, aceasta structura sa fie alimentata si cu gaz din Adzerbaijian", a adaugat Bryza.

Presedintele acestui stat, Ilham Aliyev, a declarat, la inceputul acestui an, ca doreste sa livreze primele volume de gaze naturale catre Europa, de pe platforma Shakh Deniz, din Marea Caspica. S-a estimat ca zacamantul contine rezerve de o mie de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Bryza declara, in iunie, ca Washingtonul este in favoarea accelerarii procesului de alimentare a consumatorilor europeni cu gaze din Adzerbaijian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri