Seful Bundesbank cere Berlinului inglodat in datorii sa faca economii

Seful bancii bentrale germane, Bundesbank, Axel Weber, a cerut duminica Berlinului sa puna bazele unui program de economii, dupa ce principala instanta germana a respins o cerere a edililor orasului privind acordarea de ajutor federal pentru a-si ameliora deficitul bugetar.

Curtea Constitutionala Federala a declarat ca finantele Berlinului sunt grav afectate de datoria sa de 60 de miliarde de euro (76,06 miliarde de dolari), precizand insa ca orasul nu se afla intr-o "situatie bugetara extrema" si ca va putea, probabil, sa isi rezolve problemele fara ajutor federal.

Berlinul ar trebui sa isi revizuiasca nivelul de cheltuieli, a declarat Weber pentru cotidianul Tagesspiegel, interviul acestuia urmand a fi publicat in editia de luni.

"Nu este recomandabil sa se gaseasca o solutie a problemelor prin majorarea taxelor", a declarat Weber.

In ciuda faptului ca Berlinul este impovarat de somaj in crestere, precum si costul reunificarii, capitala Germaniei a redus numarul emisiunilor de obligatiuni in ultimii ani.

Cu toate acestea, Berlinul ramane in continuare statul german cu cel mai mare nivel al imprumuturilor federale si unul din statele care are unul dintre cele mai ridicate nivele ale datoriilor pe cap de locuitor.

Berlinul inregistreaza momentan o datorie de cap de locuitor de aproximativ 16.000 de euro


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri