Agentia internationala de rating Coface a anuntat ca a imbunatatit calificativul acordat Sloveniei, de la A2 la A1. Aceasta decizie a venit ca urmare a roadelor unui bun management al economiei si ale unei situatii financiare solide, mentioneaza agentia.

Slovenia se bucura de o crestere economica constanta, de aproximativ 4% pe an, iar cererea domestica este in crestere. Consumul casnic, in special, este stimulat de atat de cresterea salariala efectiva cat si de cea de credit, remarca agentia de rating. Exporturile de bunuri si servicii raman in relativa ascensiune (masini, transport, turism) si ajuta la stoparea dezechilibrelor veniturilor externe.

Acestei tari i s-a permis adoptarea monedei Euro, incepand cu 1 ianuarie 2007, datorita unui bun control al inflatiei si a administrarii prudente a finantelor publice. De asemenea, inregistreaza un nivel ridicat de dezvoltare, care reflecta relatiile solide, construite de-a lungul anilor intre firmele locale si companiile vest-europene. Schimbul de marfuri si transferul de tehnologie au facut ca multe companii slovene sa devina competitive la nivel international. In acest context solvabilitatea companiei buna per ansamblu, iar index-ul Coface al incidentelor de plata ramane in continuare semnificativ sub nivelul mondial media.

Coface mentioneaza la capitolul puncte vulnerabile dependenta puternica fata de situatia economica internationala, o slabiciune relativa a veniturilor nete provenite direct din investitii straine care conduce la o crestere intensa a datoriei externe si programul de privatizare relativ lent. In opinia Coface, flexibilitatea pietei muncii progreseaza prea incet, iar fondurile publice nu sunt inca alocate in mod corespunzator.

Marocul si Tunisia raman sub observatie pozitiva

Coface a mai anuntat ca mentine ratingurile acordate Marocului si Tunisiei la A4 sub observatie pozitiva. In cazul Marocului, cresterea ar trebuie sa atinga 3% in 2006, in special datorita agriculturii, serviciilor si lucrarilor publice. Industria textilor este in revenire, iar turismul functioneaza bine, observa agentia de rating.

Acest mediu economic este reflectat in index-ul Coface de incidente de plata, care, dupa ce a inregistrat o scadere, s-a stabilizat la un nivel apropiat de media mondiala. Cresterea puternica a investitiilor publice si private, avand ca scop diversificarea produselor economice si actiunile atractive cu o puternica valoare adaugata, ar trebuie sa sprijine volumurile comerciale in 2007 si dupa.

Acest mediu economic favorabil ar trebui sa faciliteze o revenire in privinta finantelor publice. In ciuda socurilor suferite de echilibrul comercial in 2005, bugetul actual al tarii inregistreaza un surplus de 1.9% al PIB, reflectand balanta pozitiva generata de banii trimisi de expatriati si de industria turistica. Acest surplus ar trebui mentinut in 2006 si 2007 si va ajuta la moderarea cerintelor de finantare externa/ straina, reducand in acelasi timp datoria externa (care va absorbi mai putin de 10% a veniturilor in valuta in 2006).

In ceea ce priveste Tunisia, cresterea ar trebui sa fie de peste 5% in 2006, sprijinita de sectoarele de servicii si agricol. Consumul si investitiile private sunt intensificate de eforturile facute in sectorul public pentru a dezvolta infrastructura, dar si acele eforturi facute de companii de a-si moderniza fabricile de productie.

Mediul economic intens faciliteaza administrarea finantelor publice, al caror deficit trebuie sa ramana sub 3% din PIB, reducand astfel datoria publica potrivit agentiei de rating. Mai mult de atat, in 2005, reducerea deficitului comercial, a determinat o crestere a exporturilor, iar raportul export/ import foarte bun a determinat scaderea deficitului comercial la 0,6% din PIB. Mentinerea deficitului la acelasi nivel in 2006 si 2007, va conduce la reducerea cerintelor de finantare externa si va conduce la scaderea administrarii datoriei la 9% din exporturi.

Din moment ce scaderea economica din 2005 nu a afectat nivelele de solvabilitate ale companiei, index-ul Coface de incidente de plata a revenit treptat la nivelul mondial mediu. De fapt situatia financiara a companiilor s-a imbunatatit, in ciuda concurentei acerbe in industria textilelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri