Producatorul de electricitate ceh CEZ, cea mai mare companie din Europa centrala si de Est, a fost listata la Bursa de Valori de la Varsovia (BVV), iar acest debut a ridicat valoarea de piata a BVV cu 15%
Cladirea Bursei poloneze a fost decorata, cu aceasta ocazie, in culoarea portocaliu, care este reprezentativa pentru compania ceha si cu milioane de logo-uri ale CEZ. Presedintele BVV, Ludwik Sobolewski, a subliniat, in repetate randuri, importanta evenimentului, iar ministrul Trezoreriei poloneze, Wojciech Jasiński, a declarat ca "ii invidiaza pe cehi pentru ca au o companie atat de solida si care functioneaza atat de bine", informeaza NewsIn.

"O companie de asemenea dimensiuni ar fi putut alege, cu usurinta, sa fie listata la bursele de la Londra sau din Frankfurt. Cu toate acestea, a ales Varsovia, iar BVV este suficient de puternica pentru a absorbi o astfel de companie", a declarat Sobolewski.

CEZ este deja listata la bursa de pe piata interna, la Praga. Cu toate ca analistii s-au declarat sceptici in legatura cu interesul pe care investitorii polonezi ar putea sa-l arate pentru achizitionarea de actiuni ale CEZ, cifra de afaceri a companiei la BVV a ajuns la 250 de milioane de zloti in ziua debutului si au fost tranzactionate 1,04 milioane de actiuni. in ziua debutului la BVV, actiunile companiei s-au apreciat pana la 121,26 de zloti, cea mai mare valoarea din istoria companiei.

Potrivit Warsaw Business Journal, cel mai probabil este ca CEZ sa fie integrata, dupa urmatoarea revizuire, indicelui WIG 20. Valoarea de piata a companiei se ridica la 70 de miliarde de zloti, ceea ce face din CEZ cea mai mare companie din Europa Centrala si de Est. Directorul CEZ, Martin Roman, a declarat ca mizeaza pe interesul investitorilor institutionali polonezi, in special pe cel al industriei fondurilor de pensii, care valoreaza 240 de miliarde de zloti si ca a ales BVV datorita planurilor pe care compania le are, legate de piata poloneza.

CEZ detine 40% din piata energetica bulgara si intentioneaza sa faca achizitii si in Romania, unde compania ceha vizeaza atat sectorul de productie cat si pe cel de distributie, a mai relatat ziarul polonez. Un zlot valoreaza, in prezent, aproximativ 0,3 euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri