5. Edinburgh

5. Edinburgh

Pe vremuri acoperit de fum, Edinburgh, capitala Scotiei, este in prezent al doilea cel mai curat oras european datorita reducerii emisiilor de carbon si spatiilor verzi. Mai mult, guvernul a dat unda verde pentru dezvoltarea unei centuri verzi in oras.

De altfel, autoritatile din Scotia au planuri marete pentru a transforma intreaga tara intr-una eco prin producerea si folosirea in proportie de 50% a energiei regenerabile, pana in 2024.

Un zbor dus: 91 euro

Sursa foto: Shaiith/Shutterstock.com

4. Ottawa

4. Ottawa

Ottawa si-a creat de ani de zile un statut de capitala eco dupa ce in 1950 a fost facuta o centura verde de aproape 203 km in oras, care sa impiedice extinderea urbana si care sa lase natura sa se desfasoare.

E adevarat ca si numarul mic de locuitori din capitala Canadei, sub 900.000 de oameni, ajuta Ottawa sa fie un oras verde. Insa, chiar si asa, printr-un program bine gandit, locuitorii au inceput sa renunte la masina pentru a merge pe bicicleta. Pe langa aerul curat, in Canada gasiti si un nivel de trai ridicat. In plus, romanii pot calatori fara viza de la 1 decembrie 2017.

Un zbor dus: 519 euro

Sursa foto: Pixabay.com

3. Canberra

3. Canberra

Capitala Australiei a fost de-a lungul timpului ironizata pentru faptul ca ar fi plictisitor sa traiesti aici. Chiar daca este un oras plictisitor, cel putin nu te omoara, putem spune in glume, deoarece Canberra isi bucura locuitorii cu aer curat. Nu doar ca este o capitala verde, dar Canberra este inconjurata de parcuri nationale unde locuitorii pot ajunge in scurt timp pe bicicleta.

Canberra are in jur de 400.000 de locuitori, insa numarul lor creste an de an datorita calitatii mediului si a traiului ridicat.

Un zbor dus: 828 euro

Sursa foto: Pixabay.com

2. Wellington

2. Wellington

Wellington, capitala Noii Zeelande, este unul dintre cele mai verzi orase din lume, unde locuitorii respira aer curat. Wellington mentine nivelul de CO2 la cote joase prin programe de folosire eficienta a energiei si de colectare a gunoiului. Orasul reuseste sa fie curat si pentru ca aici locuies mai putin de 500.000 de oameni.

Un zbor dus: 883 euro

Sursa foto: DmitrySerbin, Shutterstock

1. Stockholm

1. Stockholm

Stockholm a fost prima capitala europeana verde, titulatura primita in 2010, si nu este de mirare ca in prezent este cel mai curat oras din lume. Capitala Suediei are nenumarate invitative de protectie a mediului, iar din anii '90 pana acum a scazut nivelul emisiilor de carbon cu 25%.

Mai mult, Stockholm are ambitii mari si si-a propus ca pana in 2050 sa renunte la combustibil fosil - carbune, petrol, gaze naturale, prin imbunatatirea transportului public, reducerea cantitatii de deseuri si cresterea biodiversitatii. De altfel, locuitorii din capitala nordica obisnuiesc sa mearga pe bicicleta in locul masinii.

Un zbor dus: 33 euro

Sursa foto: Oleksiy Mark/Shutterstock.com

Sursa foto: Pixabay.com