Conducerea British Petroleum stia de riscurile pe care le prezenta echipamentul rafinariei din Texas City, inaintea exploziei ce a avut loc in martie 2005 si in urma careia si-au pierdut viata 15 angajati iar alti 180 au fost raniti, au declarat anchetatorii federali americani, anunta NewsIn.

Un control intern pentru siguranta, efectuat in 2003, a relevat deficiente importante de securitate, atat la rafinaria din Texas, cat si in alte 34 de rafinarii ale BP din lume, au declarat autoritatile americane.

"Ancheta a aratat ca membrii conducerii BP stiau ca exista probleme de intretinere si de infrastructura cu mult inaintea datei exploziei", a declarat presedintele comisiei de siguranta care a anchetat cazul, Carolyn Merritt. Aceasta a adaugat ca "echipamentul periculos si invechit a fost pastrat si au fost tolerate lipsuri intolerabile".

Explozia de la rafinaria din Texas City a fost cel mai grav accident de acest gen care s-a petrecut in Statele Unite in ultimul deceniu. Imaginea BP a fost afectata apoi din cauza intreruperii productiei pe platforma din Alaska, de la Prudhoe Bay, de anul acesta. BP administreaza acest camp petrolier care, in conditii normale de functionare, furnizeaza 8% din productia totala de petrol a SUA si reprezinta principala sursa de aprovizionare energetica din vestul tarii, in special pentru statul California.

De asemenea, compania este investigata pentru acuzatiile de manipulare a unor piete energetice.

Conducerea BP si-a asumat responsabilitatea pentru accidentul produs in Texas City, insa reprezentantii companiei neaga faptul ca problemele aparute la Prudhoe Bay si in Texas City ar indica existenta unor probleme de siguranta extinse la nivelul companiei, mai scrie Reuters.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »