Grupul farmaceutic Sanofi-Aventis a anuntat marti scaderea cu 11,6% a profiturilor in cel de-al treilea trimestru al 2006, vanzarile fiind afectate de aparitia unui medicament generic concurent pentru Plavix, reduceri ale bugetului sanatatii si cerere redusa pentru medicamentele impotriva cancerului
Potrivit raportarilor financiare facute marti, profitul net inregistrat de companie a fost de 1,699 miliarde de euro (2, 16 miliarde de dolari), depasind totusi estimarile analistilor, aceasta cifra fiind datorata reducerii costurilor de productie, insa veniturile provenite din vanzarea principalelor medicamente au reprezentat o dezamagire iar actiunile grupului au inregistrat marti, scaderi de 3%.

Profiturile nete pentru cel de-al treilea trimestru au fost afectate de aparitia pe piata din SUA a unui forme generice rivale ale medicamentului pentru bolile cardiovasculare Plavix, rezultatele financiare fiind insa mai bune decat media de 1,57 miliarde de euro estimata de un grup de analisti pentru Reuters.

Analistul de la Prudential Equity, Tim Anderson, a precizat ca acest nivel al profitului a fost realizat pe fondul reducerii cheltuielilor motivate de competitia tot mai acerba de pe pietele din Statele Unite, Franta si Germania. Cheltuielile generale si administrative au fost reduse cu 10,5% in acest trimestru.

Vanzarile au fost relativ mai scazute, pierzand 4,2 procente, suma totala inregistrata fiind de 6,901 miliarde de euro, fata de estimarile initiale de 7,28 miliarde, potrivit NewsIn. Reducerile bugetare si concurenta unor medicamente generice mai ieftine (cum este in mod special cazul Plavix) au limitat cresterea economica a companiei, fortand anumite initiative de genul reducerii locurilor de munca in Franta si Germania.

In Europa, vanzarile pentru cel de-al treilea trimestru al scazut cu 2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in Statele Unite scaderea a fost de 5%. O amanare a unor livrari de vaccinuri contra gripei in Statele Unite a afectat raportul financiar final al grupului, vanzarile in ceea ce priveste vaccinurile antigripale scazand pana la 647 milioane de euro, analistii estimand un nivel al vanzarilor de 769 de milioane de euro.

Medicamentul Plavix a inregistrat vanzari de 543 de milioane de euro, in crestere cu 2,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut dar in scadere fata de cifrele inregistrate in prima jumatate a anului curent, pe fondul lansarii din august pe piata din SUA a medicamentului generic produs de compania canadiana Apotex.

Vanzarile medicamentului Plavix in Statele Unite a scazut cu 42,4% iar in Europa cresterea a fost limitata la 3,7% dupa o scadere sibstantiala a cererii in Germania. Vanzarile medicamentului pentru slabit Acomplia, disponibil pe baza de reteta in Marea Britanie si Germania inca din luna iulie, au fost de 11 milioane de euro. Acest medicament se afla pe piata si in Danemarca, Norvegia, Finlanda, Austria si Irlanda.

Pe plan global, Sanofi - Aventis activeaza in sapte arii terapeutice majore fiind cel mai mare jucator de pe piata franceza de medicamente si cea europeana si numarul trei la nivel mondial. Compania a castigat teren in sapte sectoare terapeutice majore: cardiovascular, tromboza, oncologie, tulburari metabolice, sistem nervos central, medicina interna si vaccine. Sanofi-aventis este inregistrata la bursa din Paris si la cea din New York.

In Romania, potrivit raportului Cegedim, la sfarsitul trimestrului doi al acestui an, Sanofi - Aventis ocupa locul trei pe piata farmaceutica autohtona dupa compania GlaxoSmithKline si elvetienii de la Hoffmann La Roche, detinea 6,3 la suta din piata, iar vanzarile atinsesera 314,3 milioane de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri