Bulgaria va incheia, pana la sfarsitul anului, un contract pe termen lung pentru furnizare de gaze naturale cu gigantul rus Gazprom, pentru asigurarea consumului intern, a anuntat ministrul bulgar al economiei si energiei, Rumen Ovcharov.
Ministrul bulgar al economiei si energiei, Rumen Ovcharov, a declarat faptul ca Bulgaria trebuie sa aiba, mai intai, garantia faptului ca este asigurat necesarul de energie pentru consumul intern, iar abia apoi va cauta alte surse, in contextul in care Uniunea Europeana, la care Bulgaria va adera la 1 ianuarie 2007, solicita reducerea dependentei de importurile de energie din Rusia. "Bulgaria va avea garantata furnizarea de gaze naturale pe termen lung. Contractul cu Gazprom va fi semnat pana la sfarsitul anului, iar apoi vom lua in considerare posibilitatea diversificarii surselor de aprovizionare", a declarat, cu ocazia unui forum economic, oficialul bulgar.

Ovcharov nu a dat niciun fel de detalii referitoare la negocierile intre oficialii de la Sofia si reprezentantii companiei Gazprom, incepute in luna ianuarie, cand Bulgaria a refuzat cererea Gazprom de a schimba prevederi ale contractului pentru tranzitul de gaze naturale, care expira in anul 2010, deoarece acesta va determina cresterea pretului gazelor naturale in Bulgaria, conform NewsIn. Compania Gazprom plateste Bulgariei, in prezent, o taxa sub forma de gaze naturale, pentru tranzitul de gaze naturale pe teritoriul bulgaresc. Valoarea taxei de tranzit se cifreaza la 83 de dolari pentru o mie de metri cubi. Suma pe care Bulgaria o achita pentru cantitatea de gaze naturale furnizata in afara contractului de tranzit este de 257 de dolari mia de metri cubi.

Ovcharov a declarat ca Bulgaria, in calitate de viitor membru al Uniunii Europene, va urma politica oficialilor de la Bruxelles in domeniul gazelor naturale, dar a observat faptul ca discutiile referitoare la diversificarea surselor pentru aprovizionarea cu energie nu a impiedicat alte state membre UE sa incheie acorduri bilaterale cu Rusia. "Cu totii acuzam faptul ca Rusia si Gazprom reprezinta o optiune nefavorabila, insa acest discurs nu a impiedicat Franta sa incheie un contract pe 30 de ani, pentru furnizarea de gaze naturale, la fel ca si Germania si Austria", a declarat oficialul bulgar."Ce ar trebui sa faca Bulgaria? Sa se alature discutiilor si sa ramana in cativa ani fara gaze naturale?", a adaugat Ovcharov.

Ministrul bulgar a mentionat faptul ca Bulgaria va incerca sa scada nivelul ei de dependenta de importurile de resurse energetice, prin dezvoltarea sectorului nuclear, prin exploatarea resurselor locale de carbune si prin dezvoltarea folosirii de energie regenerabila si de combustibili bio.Ovcharov a mai declarat faptul ca guvernul din care face parte va incerca sa profite de pe urma pozitiei geopolitice a Bulgariei si sa faca in asa fel incat proiectele majore din domeniul energiei sa treaca pe teritoriul bulgaresc.

Bulgaria sustine proiectul Nabucco, in valoare de 5,8 miliarde de dolari, pentru constructia unei conducte de gaze naturale, care urmeaza sa aprovizioneze Austria cu gaze naturale provenite din Asia centrala, la fel ca si planul Rusiei pentru constructia unei conducte de gaze naturale spre Europa pe sub apele Marii Negre, prin Turcia, si poate si Bulgaria. Ovcharov a sustinut faptul ca proiectul de constructie, in valoare de sapte sute de milioane de euro, a unei conducte de petrol care sa uneasca portul bulgaresc Burgas, de la Marea Neagra, de portul grecesc Alexandropolis, de la Marea Egee reprezinta, de asemenea, un factor care va creste gradul de independenta a Bulgariei in domeniul energiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri