Guvernul ceh analizeaza posibilitatea de a permite companiei electrice publice CEZ, cea mai mare din Europa Centrala si de Est, sa cumpere actiuni ale statului in cadrul acestui grup, pentru a finanta lucrarile de infrastructura fara majorarea deficitului
Ministrul de finante, Vlastimil Tlusty, a declarat, pentru cotidianul economic Hospodarske Noviny, ca achizitionarea, de catre CEZ, a actiunilor detinute de stat in cadrul companiei, ar putea atrage sustinerea opozitiei pentru planul guvernului de a vinde o parte din acest grup.

"Preferam sa gasim un partener de afaceri pentru CEZ sau sa listam actiunile companiei la bursa, ca modalitate de a vinde o parte din actiunile statului in cadrul grupului, insa guvernul va discuta si posibilitatea ca CEZ sa achizitioneze aceste actiuni", a declarat Tlusty, dupa cum informeaza NewsIn. Ziarul a relatat ca guvernul a programat aceasta discutie pentru data de 10 noiembrie.

Statul detine 68% din CEZ, una dintre cele mai profitabile companii cehe si guvernul si-a propus sa vanda actiuni ale grupului in valoare de 31 de miliarde de coroane (2,4 miliarde dolari), pentru a acoperi costurile de construire a drumurilor, fara a mari deficitul bugetar.Oficialii au discutat, anterior, vanzarea a aproximativ 7% din actiunile CEZ. Ca raspuns la planul guvernului, CEZ a anuntat, la sfarsitul lunii septembrie, ca evalueaza posibilitatea de a rascumpara pana la 10% din capitalul detinut de stat in cadrul companiei, pentru a investi fluxul capital si pentru a-si intari structura de capital.

"Estimam ca CEZ isi va cumpara actiunile detinute de stat in prima jumatate a lui 2007 si am luat in considerare acest lucru atunci cand am stabilit noua previziune a pretului actiunilor, de 1.165 de coroane", a declarat analistul de la Wood & Company, Tibor Bokor.Actiunile CEZ s-au apreciat, miercuri, cu 1,8%, pana la 887 coroane pe unitate.Proiectul de buget al guvernului pentru 2007 se bazeaza pe vanzarea de actiuni ale CEZ, insa social-democratii, cea mai puternica grupare politica din opozitie, s-a opus acestui plan. Cotidianul Hospodarske a relatat ca opozitia ar putea, totusi, sa accepte planul de cumparare a actiunilor statului de catre CEZ.

"Este o posibilitate care merita sa fie negociata, insa dorim, mai intai, sa vedem o analiza care sa stabileasca daca aceasta operatiune ar fi avantajoasa atat pentru stat cat si pentru companie", a declarat vicepresedintele Partidului Social Democrat, Bohuslav Sobotkawas. In cazul in care CEZ rascumpara 7% din actiunile detinute de stat, analistii estimeaza ca grupul va retrage acest pachet de actiuni de pe piata, o masura care ar ridica rata de indatorare a companiei de la 60 la 65%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri